Stanislav Hrabě
4. srpna 2013 • 04:20

Muslimové v lize: Při ramadánu nesmějí pít, ale vedro je silnější

Autor: Stanislav Hrabě, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Porušují základní ustanovení své víry, přesto jsou přesvědčeni, že jim velký Alláh odpustí. Při posvátném měsíci ramadánu nesmějí vyznavači islámu během dne jíst, pít či kouřit. Letošní právě probíhá (9. července – 7. srpna) a zahraniční legionáři, kteří se hlásí k islámu, se chovají jako praví fotbaloví profesionálové – myslí především na svůj výkon.



Nesmějí po celý parný den pít. Zakazuje jim to po dobu posvátného měsíce ramadánu islámská víra. Doplnit tekutiny mohou až po setmění, tedy v létě třeba až k deváté hodině večerní. Při tropických teplotách, které postihly v tomto období Česko, je to pro profesionální fotbalisty vážný problém. Ale zvládají to.

Kuvajtský záložník Mašán Azíz, skoro celá jedenáctka bosenských muslimů roztroušených v téměř polovině účastníků Gambrinus ligy. Těm všem jejich víra velí dodržovat pravidla asketismu v průběhu ramadánu, což je jeden z pěti základních požadavků jejich víry.

Jde o lunární svátek, který se v kalendářním roce pohybuje. Letos připadl na léto, kdy českou kotlinu v mírném severním pásmu zachvátila neúprosná vedra.

Dodržování pitného režimu stojí proti poselství víry. V letních vedrech by měl normální člověk vypít denně asi tři litry tekutiny, sportovec asi o dva více. Jak s tím vypořádají vyznavači islámu?

„Azíz normálně pije a stravuje se s mužstvem, nepozoruju na něm, že by si sám stanovil nějaká jiná pravidla,“ odhaluje přístup kuvajtského reprezentanta sekretář příbramského klubu Petr Soucha. „Je to profesionál, ví, že jinak by na hřišti padnul,“ dodává.

Zároveň však prozrazuje, že o volných dnech se Azíz přibližuje Alláhovým požadavkům a snaží se zásady ramadánu dodržovat. Stejně postupují i bosenští muslimové. Nejvíce se jich sešlo v Teplicích, na soupisce jsou tři: Aidin Mahmutovič, Admir Ljevakovič a Aldin Čajič.

„Při volných dnech ramadán ctíme, jinak máme stejný program jako ostatní,“ bere si slovo za celou trojici posledně jmenovaný.

Trenéra Zdeňka Ščasného, jenž má v tomto ohledu s muslimy bohaté zkušenosti z řeckých klubů, možnost, že by při volných dnech jeho svěřenci vůbec přes den nepili, vyděsila. Zeptal se na to přímo.

„Snažíme se,“ vyhýbavě odpověděl Čajič. „Nebojím se ale o ně, jsou to především fotbalisté a vědí, co je potřeba,“ nenachází v tom Ščasný nakonec problém.

Korán, svatá kniha muslimů, totiž pamatuje na všechno. Kdyby podmínky ramadánu měly ohrozit zdraví člověka nebo mu jinak překážely v životě, nemusí je tak striktně dodržovat. Platí to pro malé děti, těhotné ženy, nemocné a tedy i pro profesionální fotbalisty v Gambrinus lize.

Kuvajtský záložník Azíz Mašán se pere s ramadánem v dresu Příbrami
Kuvajtský záložník Azíz Mašán se pere s ramadánem v dresu Příbrami

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud