Jakub Dvořák
5. září 2017 • 10:29

Jak vzdělává mládež Arsenal? Důraz na charakter a přístup profesionála

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Emirates Stadium praská ve švech, tribuny bouří, trenér Arséne Wenger usedá na své polstrované křeslo na lavičce a vy v červenobílém dresu nastupujete na trávník. Hrát za Arsenal je sen mnoha mladých fotbalistů po celém světě. K tomu, aby se dostali do Premier League, vede dlouhá a spletitá cesta. Částečně po ní vykročilo pět zástupců z Česka a Slovenska, kteří v srpnu absolvovali londýnský kemp Arsenal Soccer School.



Mnoho fotbalových talentů cestuje po stážích napříč Evropou. Kluby si hráče zvou, aby jim ukázaly, jak to u nich chodí. Pokud hráč udělá dojem, existuje reálná šance, že by mohl i přestoupit. Ne každý však má možnost, aby zamířil rovnou do akademie, kde by rostl po boku těch nejlepších.

I proto v Arsenalu rozjeli projekt, věnovaný nadaným dětem v rozmezí 9 až 15 let, které se snaží už odmala rozvíjet. Nejen po fotbalové stránce, ale i co se týká charakteru, ctění klubových hodnot či vedení způsobu života po vzoru pravého profesionála.

„Arsenal má tyto kempy zhruba ve 40 zemích po celém světě, ať už se jedná o Dubaj či Hongkong. Princip spočívá v tom, že se klub snaží děti učit podle svých hodnot, které dodržují i hráči prvního týmu. Hlavní myšlenkou je, že kromě skvělých fotbalistů musí na tréninku vyrůstat rovněž dobří lidé,“ říká Tomáš Pravenec ze společnosti Sport Invest, která zastupuje brankáře Petra Čecha a pět mladých fotbalistů v Londýně doprovázela.

Petr Čech na 12. ročníku své fotbalové školyFoto Sport Invest

Dostat se do Arsenal Soccer School není zas tak snadné. Prvním bodem je ukázat se v jednom ze 40 kempů a doufat, že vás trenéři doporučí. V Česku však tento kemp ještě není, ale právě díky Čechovi a jeho letní Fotbalové škole se podařilo domluvit, aby ti nejlepší do Londýna mohli jet také.

Co čtyři české brankáře a jednoho slovenského útočníka po příletu čekalo? Jako první přišlo na řadu rozdělení do skupin. Hráči na stejných pozicích trénovali spolu. A tak vznikla i česká čtyřčlenná družina brankářů, kteří byli na kempu jediní.

Celých pět dní strávili účastníci ve školním areálu poblíž hlavního města Anglie. Obrovské travnaté plochy, jídelna, ubytovací prostory, učebny, sportoviště pro doplňkové sporty, tohle všechno mělo dohromady 80 dětí k dispozici. A zaměstnanci Arsenalu dostupné pomůcky náležitě využili.

Plakát na kemp ArsenaluFoto Arsenal.com
„Tréninky byly opravdu pestré. Kluci pomalu ani neměli možnost při nich vychladnout, neustále byli v zápřahu,“ popisuje Pravenec, patron československé výpravy. „Trenéři na hráče neustále mluvili a nahlas je opravovali, když nedělali cvičení správně. Když se něco nepovedlo, nekřičeli. Pouze když si všimli, že někteří své povinnosti flákají, přišlo důrazné varování, že takhle by to v Arsenalu nešlo. Drží se hesla, že můžete za zápas zkazit klidně sto kliček, ale nikdy nesmíte nic vypustit.“

Trénink pod vedením několika trenérů je různorodý. Záleží, do jaké skupiny hráčů patříte. Jste-li brankář, připravte se na pilování zákroků pomocí pružiny, která je přivázaná u tyčky a působí jako odpor při snaze natáhnout se pro míč.

Častým prvkem je video. Brankáři cvičili s GoPro kamerami a trenéři po tréninku hráčům ukazovali, co při jakých situacích dělali špatně. Navíc jim radil kouč, který má za sebou bohaté zkušenosti. Během týdne se denně stará o brankáře v akademii Arsenalu a jednou týdně absolvuje trénink s Petrem Čechem.

Ofenzivní hráči měli dril zaměřený na převzetí balonu prvním dotykem a snažili se naučit, jak si při převzetí přihrávky vytvořit výhodu oproti bránícímu soupeři. Útočníci kromě klasické střelby z jakékoliv pozice dostávali rady, jak poznat, kam přesně spoluhráč míč pošle, už z jeho postavení před centrem, aby zbytečně nepodbíhali přihrávky do vápna.

Velké finále přišlo v předposlední den, kdy se 80 dětí rozdělilo na tři týmy. Ty si zahrály utkání proti jedné z nejlepších akademií v Londýně. Kdo by se těšil na typický ostrovní fotbal plný skluzů, centrů a drsných soubojů, moc by si zápasy neužil.

Radost dětí mě nabíjí energií, říká Petr Čech. Jeho fotbalová škola se koná už podvanácté
Video se připravuje ...

„Bylo neuvěřitelné, jak tři týmy z akademie hrály naprosto stejný a propracovaný fotbal na jeden dotek, hráči plnili taktiku do puntíku. Vůbec by vás nenapadlo, že je to anglický tým,“ říká Pravenec, který zápasům přihlížel.

Tato akademie však nefunguje jako klasická mládež například ve Spartě a Slavii. Hráči spolu tři až čtyři dny v týdnu trénují, ale jejich tým nehraje žádnou soutěž. O víkendu si občas zahrají pouze přátelské zápasy. Do ostrých utkání se hráči dostanou, až když dovrší osmnáct let.

Kdo by čekal, že se pět dní pouze kopalo do míče, je na omylu. V okamžiku, kdy hráči vyzuli kopačky, přešlo se na vzdělávací formu. Ta probíhala formou prezentací a hráčům experti vštěpovali, jak se správný profesionál v Arsenalu chová.

Kromě apelu na charakter proběhla i přednáška na téma životospráva. Jaké potraviny jsou dobré a kterým se vyhýbat. Jak je užitečné se stravovat po malých dávkách a nepřejídat se. Došlo i na praktické rady. Trenéři se snažili účastníky kempu naučit rychlé pokrmy, které jsou vhodné před tréninkem, po tréninku a jejich příprava není náročná ani pro devítiletého chlapce.

Petr Čech se podepisuje na 12. ročníku své fotbalové školy
Petr Čech se podepisuje na 12. ročníku své fotbalové školy

V podobném duchu se nesl celý pětidenní pobyt. Klasická anglická snídaně musela jít bokem, hráči měli k dispozici lehká jídla, k nim čaj a trochu džusu, aby neměli problém s tréninkem. „Naši kluci z toho byli trochu v šoku,“ přiznává Pravenec. „Doma jsou zvyklí si občas dát colu, tady za pět dní nepřišli ani jednou do styku se slazeným nápojem. Jediné, co znali, byla pouze voda.“

Teď se čeká, jaká zpětná vazba z Ostrovů pro pětičlennou skupinku dorazí. Podle ohlasů zanechali u anglických trenérů dobrý dojem. „Co se týká čtyř brankářů, řekli nám, že by byla velká škoda, kdyby se do Anglie znovu nevrátili a nezkusili si aspoň stáž v nějakém klubu,“ říká Pravenec.

Bude mít Petr Čech v Premier League českého nástupce? Pokud mladí hráči nesleví a vezmou si pětidenní dril v Londýně k srdci, šanci mít možná budou.

Titulní strana nového vydání magazínu Sport GóóólFoto Sport Góóól

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Články odjinud


Články odjinud