11. října 2013 • 04:59

POSTUPOVÁ MATEMATIKA: Jak na MS? Sci-fi teorie pořád žije

Autor: kap, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko a baráž o Brazílii? Fakt to ještě jde. Ale pravděpodobnost je velice, velice malá. Jak přesně? Deník Sport sestavil výsledky v české skupině B a ve skupině E tak, aby Pešiceho parta skončila druhá a zároveň měla lepší bilanci než stříbrný tým v „éčku“. Výsledek nepotěší – šance činí 0,04 procent, neboli čistě matematicky by mužstvo potřebovala 2500 pokusů, aby to aspoň jednou klaplo.



Postupová matematika
Česko musí dvakrát vyhrát. Pak bude mít patnáct bodů a musí se spolehnout na to, že Bulharsko nevyhraje v Arménii a zároveň Dánsko doma proti Itálii a Maltě nezíská čtyři body. Pokud Dánsko získá body tři, pak že nebude mít lepší celkové skóre. Ve hře navíc zůstává i Arménie, která rovněž může získat patnáct bodů – i tady by rozhodlo skóre.

Kromě toho při zisku patnácti bodů by se velmi pravděpodobně stalo, že by Česko jako nejhorší tým z týmů na druhých místech nepostoupilo do baráže, i když týmy ze skupiny E rovněž zatím nepobraly příliš bodů.

Byl by to komický paradox. Klidně to nazvěte ironií osudu. Trenér Josef Pešice převzal reprezentaci po Michalu Bílkovi, aby „doklepal“ zpackanou kvalifikaci. A místo toho ho souhra příznivých výsledků ještě může dovést až do baráže. Byť je to téměř utopie.

Kromě toho, že český tým musí vyhrát na Maltě i v Bulharsku, ve skupině B zároveň nesmí Bulharsko vyhrát v Arménii a Dánsko nesmí proti Itálii a Maltě získat čtyři body, v případě jednoho vítězství pak nesmí mít lepší skóre než Česko.

To všechno se stát může. Teď ale přichází ta horší část. Pešiceho výběr se musí ohlížet ještě na skupinu E, protože už jen v ní zřejmě může na druhém místě skončit tým, který bude mít po odečtu bodů s nejhorším soupeřem horší bilanci než Česko.

„Všichni víme, že by se musel stát zázrak,“ kýve hlavou útočník Václav Kadlec. Lze tenhle „zázrak“ vyjádřit číslem? Česko potřebuje souhru přesně 11 výsledků ve dvou skupinách. Jaká je tedy pravděpodobnost? Deník Sport ji spočítal na 0,04 procenta! Jinými slovy, souhra takových výsledků nastane jednou z 2500 pokusů.

Mimochodem, podle některých studií je to stejná pravděpodobnost, jako že se Země srazí s Marsem...

Ideální výsledky pro český týmFoto spo

ŘEKLI O VYHLÍDKÁCH NA POSTUP
Tomáš Hübschman, záložník: „Není to už v našich rukách a šance je hodně malá, ale dokud existuje aspoň teoretická možnost, musíme pro ni něco udělat. První předpoklad je, že musíme vyhrát oba svoje zápasy. A to se nám už dlouho nestalo.“
Josef Hušbauer, záložník: „Dokud je šance, budeme se o ni rvát. I když je to velice nepravděpodobné a dá se říct, že je to i sci-fi.“
Václav Kadlec, útočník: „Stojí za to zabojovat, i když šance je v podstatě minimální. Všichni víme, že by se musel stát zázrak.“
Ondřej Čelůstka, obránce: „Kdybychom měli přemýšlet, že je to ztracené, byla by to velká chyba. Není to v našich rukách, ale ve fotbale se může stát cokoli.“
Josef Pešice, trenér: „Když jsem na srazu vítal hráče, řekl jsem jim, že teoretická šance ještě žije a že naším úkolem je se o ni porvat. Pokusit se zažehnout tu jiskřičku, kdyby náhodou naši soupeři zaváhali.“
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud