30. června 2015 • 23:55

Švédové slaví titul na ME! Po penaltách zvítězili nad Portugalci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Švédska senzačně vyhráli mistrovství Evropy do 21 let v České republice. Seveřané ve finále v pražském Edenu porazili favorizované Portugalsko 4:3 na penalty a poprvé v historii získali titul. V normální hrací době skončil zápas remízou 0:0, také předchozí vzájemný souboj ve skupině dopadl nerozhodně (1:1).



Finále začalo minutou ticha k uctění památky v pondělí zesnulé legendy československého fotbalu Josefa Masopusta. Švédy od začátku hnali fanoušci, kteří ve žlutých dresech zaplnili takřka celou tribunu Sever.

Portugalsko v úvodu soupeře zatlačilo a Ricardo těsně minul tyčku. V osmé minutě byl ještě blíže kapitán Sérgio Oliveira, když z přímého kopu napálil břevno. Švédové hráli hlavně na brejky. Po jednom z nich Tibbling z dobré pozice vystřelil jen do rukavic gólmana Sá.

Seveřané si největší šanci vypracovali v úvodu druhé půle. Kiese Thelin přiklepl míč Guidettimu a ten z voleje zamířil těsně nad břevno. Na druhé straně zase o kousek minul branku Sérgio Oliveira.

John Guidetti triumfu nemohl uvěřit.
John Guidetti triumfu nemohl uvěřit.

Od té chvíle Portugalci převzali iniciativu. Po hodině hry gólman Carlgren s problémy zneškodnil pokus Tozého. Medeiros zase po individuální akci jen o centimetry minul švédskou branku. Závěr byl vyrovnaný a v 86. minutě mohli rozhodnout fotbalisté ve žlutomodrém. Guidetti se protlačil do zakončení, ale zblízka ho vychytal Sá.

V první části prodloužení byli aktivnější Švédové. Dobrou možnost měl Khalili, jenž i on střelou na zadní tyč minul. Ve druhé patnáctiminutovce měl zase mírnou převahu tým z Pyrenejského poloostrova. Švédsko v rozstřelu kopalo penalty proti "své" tribuně. Zatímco Carlgren chytil pokusy Esgaia a Carvalha, portugalského brankáře nepřekonal jenom Khalili.

Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let - finále (Praha):

Švédsko - Portugalsko 0:0, na penalty 4:3

Penalty proměnili: Guidetti, Kiese Thelin, Augustinsson, Lindelöf - Paciencia, Tozé, Mário. Neproměnili: Khalili - Esgaio, Carvalho.

Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Baffo, Lindelöf (oba Švéd.). Diváci: 18.867.

Sestavy:

Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Helander (46. Baffo), Augustinsson - Hiljemark, Lewicki - Khalili, Tibbling (66. Quaison) - Guidetti, Kiese Thelin. Trenér: Ericson.

Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Ilori, Guerreiro - Carvalho - Mário, B. Silva, S. Oliveira (54. Tozé) - Ricardo (70. Paciencia), Cavaleiro (61. Medeiros). Trenér: Jorge.

Trenér mistrů Evropy: Ve fotbale i životě je možné cokoli
Video se připravuje ...

Guidetti: Ostatní jsme překvapili, sebe ne. Jsme šťastní
Video se připravuje ...

Hrdina Carlgren: Na penalty jsem si velmi věřil
Video se připravuje ...

Švédská invaze do Edenu
Video se připravuje ...

John Guidetti triumfu nemohl uvěřit.
John Guidetti triumfu nemohl uvěřit.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud