Ondřej Škvor
27. srpna 2015 • 10:50

Jako MAFIE! Rozhodčí se „museli“ skládat na Berbrova řezníka Vaňkáta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to dobrovolné, ale věděli, že to musí udělat. Jinak je stihne Berbrův hněv a možná i pomsta. Oč jde? Profesionální rozhodčí a asistenti letos v dubnu přispěli pěti, respektive třemi tisíci korun ve prospěch svého zadrženého kolegy Zdeňka Vaňkáta.



Více než dvěma sty tisíci korunami přispěli čeští rozhodčí kolegovi Zdeňku Vaňkátovi, kterého policie stíhá v souvislosti s podezřelým čerpáním evropských dotací. Udělali to patrně na přání svého faktického šéfa Romana Berbra. Jeden asistent se vzepřel – a dost možná za to pykal.

Zdeněk Vaňkát byl 14. dubna letošního roku v ranních hodinách zadržen policisty z generální inspekce a byla na něj uvalena vazba. Ta trvá dosud. Už dva týdny poté však nejprve asistenti a den poté i hlavní rozhodčí na svém pražském semináři odevzdávali tři, respektive pět tisíc v hotovosti Vaňkátovi a jeho rodině na přilepšenou.

Pravdivost informace potvrzuje i bývalý rozhodčí Libor Kovařík, který tento týden v otevřené zpovědi objasnil, že ukončil kariéru na protest proti Romanu Berbrovi, skutečnému vládci nad zdejšími arbitry. „Nechtěl jsem o tom původně mluvit, protože Zdeněk Vaňkát je v současnosti v těžké životní situaci. Nicméně mohu potvrdit, že tato sbírka iniciovaná pravděpodobně panem Berbrem ve prospěch Zdeňka Vaňkáta opravdu proběhla. Vím, že se mu pak nesl zhruba čtvrtmilion v hotovosti.“

Výzva k zaplacení přišla mailem, který rozeslal jeden z hlavních sudích. Bylo v něm napsáno, že se jedná o dobrovolný příspěvek, ale každý z nich věděl, že neuposlechnutí znamená problémy.

Přesto jeden z asistentů, Petr Vysloužil, vznesl námitku. Navrhoval vyčkat, jak se vyvine policejní vyšetřování Vaňkátova případu. A odmítl zaplatit. Se zlou se potázal a rychle to pochopil. Hned druhý den zaplatil i on. V příštích dvou kolech nebyl nominován, což může (ale nemusí) souviset s jeho krátkou revoltou.

Následně jeden z rozhodčích celou částku v hotovosti předal paní Vaňkátové. O kolik mohlo jít? Na listině pro předchozí sezonu figurovalo 19 hlavních a 36 asistentů. Dohromady tedy pravděpodobně 203 tisíc korun.

Vysloužilova obava je opodstatněná. Na Vaňkáta je nutno až do řádného soudu i nadále pohlížet jako na nevinného. Ve fotbalovém prostředí však má přezdívku Řezník, která odpovídá jeho pověsti. Proč?

Vaňkát, civilním povoláním trochu ironicky policista v oddělení kriminální policie a vyšetřování na Praze 1, proslul popravou jihočeského divizního klubu Malše Roudné. Ten se provinil tím, že před volbami předsedy FAČR v roce 2013 podpořil Markétu Haindlovou proti Miroslavu Peltovi.

Na jeho příští zápas dorazil Vaňkát, dle podložených spekulací na Berbrův rozkaz, a vyloučil tři jeho hráče. Zápas se nakonec ani nedohrál. A Berbr později naštvané reakce postižených cynicky komentoval: „Pocity klubu nejsou moje starost, ať se odstěhují někam jinam, když mají špatné pocity. Ať tady nehrají.“

Před další sezonou se Vaňkát objevil na listině asistentů pro Synot ligu. Letos v březnu se pak za rozporuplných okolností ujal funkce úřadujícího předsedy Ústeckého fotbalového svazu, když byl na valné hromadě v rozporu s jejím programem odvolán dosavadní šéf Josef Tancoš.

Na to v dopise reagovalo dvanáct ústeckých sudích mimo jiné takto: „Není přece možné, aby nám člen výkonného výboru, předseda disciplinární komise a teď i samozvaný předseda ústeckého fotbalového svazu Z. V. nařizoval, jak mají utkání dopadnout, kdo postoupí nebo spadne. Není přece možné, aby nám říkal, že má plnou moc Náčelníka (Roman Berbr, pozn. red.) a kdykoli nás může za neuposlechnutí nařízené mise vyhodit.“

Zdeněk Vaňkát i nadále zůstává ve vazbě, přesto své rodině vydělal slušné peníze. Zaplatili je jeho kolegové z cechu. Z velké části ovšem ze strachu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud