Karel Häring
1. ledna 2016 • 17:23

Čím si Srníček získal Anglii? Fanouškům chytal střely, zvládl dialekt

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro Čechy je Pavel Srníček mnohonásobným reprezentantem a brankářem, který se prosadil v cizině. Pro Newcastle United a jeho fanoušky se stal legendou dávno před úterním předčasným úmrtím, třebaže s klubem nic velkého nevyhrál. Jenže si získal jejich srdce. Jak to gólman, jemuž se zpočátku v Anglii nevěřilo, dokázal?



I největší osobnosti anglického fotbalu jako Alan Shearer vyjádřily svůj zármutek. Televizní stanice Sky Sports na svém zpravodajském programu zařadila informaci o skonu Pavla Srníčka mezi hlavní události dne. Upřímnou soustrast vyjádřil i Arséne Wenger, manažer Arsenalu. To je jen výběr důkazů, jak výraznou stopu český gólman v Anglii zanechal.

„Můžete být nejlepší na světě, ale lidé si vás nemusí zamilovat. Já nic nevyhrál, ale fanoušci mě vzali do svých srdcí,“ vyprávěl před časem Srníček v rozhovoru pro stanici BBC Newcastle.

Ano, rodák z Bohumína si specifické město na severu Anglie zamiloval. A „Geordies“, jak se tamním obyvatelům díky jejich přízvuku říká, jeho lásku opětovali. „Měl jsem s fanoušky fantastický vztah. Měli mě v úctě a dávali mi to tak najevo, až jsem si říkal, že to není možné. Užil jsem si to,“ uvedl v rozhovoru pro Sport krátce poté, co v roce 2012 přijal místo trenéra gólmanů ve Spartě. Přitom jeho začátky v Anglii nebyly vůbec jednoduché.

„Že ty sis dal pár skleniček, když jsi sledoval tohoto chlápka?“ prohodil Jim Smith, tehdejší trenér Newcastlu, směrem k Paulu Montgomerymu, nováčkovi ve skautském oddělení. Právě Srníček byl jeho prvním úlovkem pro „Magpies“.

Improvizované pietní místo vzniklo v Bohumíně na místě, kde bývalý fotbalový brankář Pavel Srníček zkolaboval při rekreačním běhu
Improvizované pietní místo vzniklo v Bohumíně na místě, kde bývalý fotbalový brankář Pavel Srníček zkolaboval při rekreačním běhu

Trápení s centry a tričko Pavel is a Geordie

Český gólman přišel na Tyneside v roce 1991 z Baníku, který za něj dostal 350 tisíc liber (nyní cca 13 milionů korun, tehdy okolo 18 milionů) a zpočátku se trápil. Problémy mu dělaly centry. A když mu při jednom z tréninků vypadl míč podruhé, potřetí, vyslovil Smith svou štiplavou poznámku.

Jenže cizinec z východního bloku se rychle adaptoval, naučil se řeč včetně specifického akcentu a postupně se stal v tehdy druholigovém týmu jedničkou. To mu vydrželo i po příchodu trenéra Kevina Keegana, jenž převzal trápící se klub v únoru 1992. Následoval vzestup, hned v následující sezoně „straky“ postoupily do Premier League.

Když na konci ročníku po výhře nad Leicesterem (7:1) hráči obíhali oslavné kolečko, Srníček sundal svůj brankářský dres, pod nímž měl tričko s nápisem „Pavel is a Geordie“. Vzájemná náklonnost přerostla v lásku.

V úvodní sezoně Premier League Srníček odchytal dvacet jedna utkání a pomohl ke třetímu místu, v následujícím ročníku pustil své konkurenty do branky jen čtyřikrát (šesté místo). Když v Newcastlu řeknete termín „entertainers“ (baviči), každý ví, že je řeč o týmu United z poloviny 90. let. Pod Keeganem totiž hráli velmi atraktivní fotbal, kterým si získali sympatie neutrálních fanoušků. V sezoně 1995/1996 byli blízko titulu, nakonec však slavil Manchester United. Hodně to tehdy bolelo, každopádně Srníček je považován za jednoho z původních členů „entertainers“.

Fanoušci i spoluhráči uznávali jeho kvality v brance, ovšem ještě víc jej milovali pro jeho povahové vlastnosti. Byl přátelský, téměř vždy v dobré náladě a ochotný pomáhat ostatním. „Bez něj bych se v klubu nikdy neprosadil,“ nechal se slyšet Steve Harper, který se vedle Srníčka učil. Jeho vřelost oceňovali i spoluhráči. Ve zmíněné sezoně 1995/1996 bojoval o místo jedničky s Shakou Hislopem. „Ale i když jej Keegan nezařadil do sestavy, byl první, kdo Shakovi gratuloval a přál mu úspěchy,“ zavzpomínal slavný francouzský elegán David Ginola.

Po tréninku radil fanouškům, jak mají střílet

Nejvíc jeho povahu oceňovali fanoušci. Pro ně byl jeden z nich. Na Facebooku se po Srníčkově úmrtí objevila řada vzpomínek na dobu, kdy působil v klubu. „Někteří hráči šli po trénincích do kabiny, ale Pavel ne. Našel si čas a dovolil nám, abychom na něj třicet minut stříleli. A dokonce mi dal pár rad,“ napsal Ryan Jobson, tehdy jedenáctiletý kluk, o svém zážitku. „V dnešní době musíte některým hráčů říct, aby šli poděkovat divákům. Pavel předběhl dobu. Měl svůj rituál, kdy (při nástupu) pozdravil příznivce na tribuně Gallowgate,“ vzpomíná novinář Lee Ryder.

Snad i proto českému gólmanovi fotbalový osud nabídl to, co málokomu. Od roku 1998, kdy odešel, vyměnil řadu klubů. Krátce se objevil opět v Baníku, poté nosil dres Sheffieldu Wednesday. Následně zamířil do Itálie, konkrétně Brescie, kde se potkal i s Pepem Guardiolou, a Cosenzy.

V sezoně 2003/2004 vystřídal Portsmouth a West Ham, než vyrazil do portugalské Beiry Mar. Z ní se vrátil v létě 2006 do Newcastlu – coby trojka. Jenže den před Štědrým dnem musel kvůli zranění Shaye Givena na čtyři minuty do branky.

Fanoušci mu připravili mimořádně vřelé přivítání. Tribuny zpívaly „Pavel is a Geordie“. A on jim při běhu od postranní čáry jako vždy zatleskal. Pár dní před tím, než jej při běhu v Bohumíně postihl srdeční kolaps, se svým agentem Stevem Wraithem mluvil o uspořádání exhibičního utkání „entertainers“ u příležitosti 20 let od slavné sezony. V příštím roce k němu v Newcastlu velmi pravděpodobně dojde. A bude na počest českého gólmana, který zůstane v jejich srdcích.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud