24. června 2016 • 13:01

Rozhodly i lži! Čecha rozladil brexit, potíže čekají stovky hráčů

Autor: pta, ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie? Ostrovní fotbal pláče. Rozhodnutí občanů v referendu bude mít výrazný dopad na tamní fotbalovou Premier League. V soutěži aktuálně působí kolem 400 zahraničních hráčů, z toho většina ze zemí EU. Po brexitu budou muset procházet složitým procesem kvůli pracovnímu povolení a zejména mladí hráči ho ani nebudou moci získat. Ironický komentář si neodpustil k výsledku hlasování také brankář Petr Čech.



Na stadionech ve Velké Británii nikdo neslaví. "Brexit bude mít na fotbal mnohem větší dopad, než si lidé myslí. Více než polovina hráčů v soutěži bude potřebovat pracovní povolení," řekla BBC hráčská agentka Rachel Andersonová. "Krátkodobý dopad bude obrovský, ale i ten dlouhodobý, jelikož kluby budou nuceny výrazně řešit výchovu vlastních odchovanců," dodala.

„Lidé, co hlasovali pro brexit, si to nepromysleli. Já neslyšel jediný pádný důvod, proč bychom měli vystoupit," připojil se s obavami majitel Stoke City Peter Coates.

Podobný názor má také Petr Čech . „Vypadá to, že největší rozhodnutí v historii země bylo učiněno na základě falešné kampaně a lží,“ okomentoval brankář londýnského Arsenalu na Twitteru televizní rozhovor s šéfem euroskeptické strany UKIP Nigelem Faragem. V něm dnes ráno jeden z hlavních zastánců brexitu přiznal, že bylo chybou v kampani přislíbit, že 350 milionů liber, kterými Velká Británie týdně přispívá do rozpočtu Evropské unie, půjde na podporu Národního zdravotní systému NHS.

Ale zpátky k fotbalovým problémům. Aktuálně platí předpisy, že hráči mimo EU musejí mít odehráno za poslední dva roky 75 procent zápasů za národní tým, aby dostali pracovní povolení. Navíc jejich země musí být do 70. místa v žebříčku FIFA. Pokud tyto podmínky hráč nesplní, musí doufat, že dostane výjimku na základě svého talentu a výkonnosti. Po brexitu by stejné pravidlo mělo platit i pro hráče z EU.

Analýza tvrdí, že hned 332 hráčů z první a druhé anglické a skotské ligy by tato kritéria nesplnila. Z českých hráčů se to týká Tomáše Kalase v Chelsea, Libora Kozáka v Aston Ville, Matěje Vydry ve Watfordu, a problém by mohli mít i Daniel Pudil ve Watfordu a Jiří Skalák v Brightonu, kteří sice byli nyní s reprezentací na ME, ale také nenasbírali potřebný počet startů. To by aktuálně bez problémů splnil jen Petr Čech.

Velká Británie si odhlasovala brexit. Sledujte reakce ONLINE ZDE>>>

Největší dopad to však bude mít na mladé hráče, kteří nyní tvoří nejžádanější zboží na trhu. Do 20 let totiž těžko nasbírají potřebný počet startů za národní tým. To zažil i Čech, který mohl do Anglie zamířit už v roce 2002, ale tehdy Česko ještě nebylo v EU, nemohl proto získat pracovní povolení. Odešel tak do francouzského Rennes a do Chelsea přestoupil až v roce 2004 po vstupu do unie.

Zastánci brexitu však argumentují, že změna anglickému fotbalu naopak pomůže, jelikož v lize budou dostávat prostor domácí talenti na úkor zahraničních hráčů.

"Z dlouhodobého hlediska to může mít pozitivní vliv na anglické hráče. Ale nevýhodou je, že hodnota ligy se sníží a nebude takovým lákadlem pro zahraniční hvězdy," řekl agent Simon Bayliff. "Vše ale záleží na tom, jaké se domluví podmínky brexitu. To je nyní nemožné předvídat," dodal.

Nyní totiž bude na Fotbalové asociaci, aby vyjednala pro kluby zmírnění důsledků brexitu. "Divil bych se, kdyby se pravidla na udělování pracovních víz neupravila," řekl profesor univerzity v Glasgow Raymond Boyle. "Sport má vliv na pravidla, ze kterých může těžit," dodal.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud