Karel Häring
29. října 2008 • 15:36

Liverpool vládne. Proč?

TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každé léto na Anfield Road plánovali, jak zaútočí na první místo. Ale neuplynula ani třetina soutěže a bylo jasné, že čekání fanoušků Liverpoolu na první titul od roku 1990 se znovu protáhne. Ovšem teď je všechno jinak.



„Reds“ vedou Premier League a červená polovina města na řece Mersey věří... Hodně věří.

Gerrard a spol. v dosavadním průběhu soutěže nezářili, několik zápasů otáčeli až v posledních minutách, jenže nedělní výhra na Stamford Bridge ukázala, že je jejich vydařené výsledky opravdu nejsou jen souhrou náhod.

Přes vítězství na Chelsea a posun do čela ligy zůstává Liverpool podle bookmakerů až třetím nejvážnějším adeptem na titul. I tak je to pro klub velký posun.

Vždyť v éře trenéra Rafaela Beníteze (od 2004) ztrácel tým už v této fázi. Před rokem přijatelných šest bodů, před dvěma však jedenáct a na podzim 2005 dokonce osmnáct (ovšem dva zápasy k dobru). Kde nastala změna?

1. Letní klid
Trenér Rafael Benítez sice nebyl v létě spokojený s počtem nových hráčů, jenže to má spíše pozitivní efekt. Po masivním nakupování loni v létě potřeboval tým čas na sehrání. Další velké změny by to mohly znovu narušit.

2. Konec velkého rotování
Kouč Benítez je známý svou oblibou v neustálých rotacích základní jedenáctky, aby zabránil únavě svých opor. Jenže to mívalo opačný efekt a Liverpool se rozjížděl pomaleji, hráčům chyběl správný rytmus, a sílu nabíral ve fázích, když už byli soupeři o parník vpřed.

„Příliš často mu statistiky v jeho počítači říkaly, že hráči jsou unavení a potřebují odpočívat, i když to ve skutečnosti nepotřebovali. Samozřejmě si musíte hráče jako Fernando Torres hlídat, ale čtyřiadvacetiletý fotbalista nepotřebuje odpočívat v září nebo říjnu,“ napsal Andy Gray, expert stanice Sky Sports.

V této sezoně je vidět změna. Pokud je to nutné, borci jako Gerrard, Torres, Keane, Carragher, Kuijt nebo Reina jsou v sestavě. I proto Liverpool šlape.

3. Slabším už nedávají...
„Reds“ zaostávali za rivaly z „velké čtyřky“ také kvůli ztrátám venku, ze stadionů typu Manchester City, Portsmouth či Blackburn si často vozili v lepším případě remízy.

V této sezoně většinu těchto zápasů zvládli i kvůli lepší koncentraci na „menší“ zápasy. „Uvědomili si, že pokud si v takových utkáních nedávají pozor, nemůžou v nich vyhrávat,“ říká k tomu expert BBC Alan Hansen.

4. ... a silným berou
„Ale největší předností Liverpoolu v této sezoně je, že berou body největším konkurentům,“ dodává bývalý hráč slavného klubu Hansen. Zatímco v této sezoně už Gerrard a spol. porazili Manchester United a Chelsea, v předchozích třech ročnících skončili v minitabulce „Top 4“ na posledním místě.

Už dnes čeká nového lídra další prověrka, na Anfield Road přivítají Portsmouth.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

37. kolo
Články odjinud


Články odjinud