28. května 2017 • 23:15

Legendární Totti se s Římem loučil vítězně. Schick nahrál na dva góly

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté AS Řím porazili v dramatickém zápase posledního kola italské ligy FC Janov 3:2 a zůstali na druhém místě tabulky o bod před Neapolí, jíž nestačila ani výhra 4:2 na hřišti Sampdorie Janov. Na obě branky domácích přihrál český útočník Patrik Schick, který odehrál celé utkání.



Janov se dostal překvapivě do vedení v Římě už ve třetí minutě, když se při premiérovém startu v základní sestavě prosadil šestnáctiletý útočník Pellegri. Vzápětí ale domácí srovnali zásluhou Džeka, který si připsal 29. trefu v sezoně. Podobný počin se v dresu AS Řím naposledy povedl Rodolfu Volkovi v sezoně 1930/31.

Domácí mohli už v prvním dějství několikrát dokonat obrat, Janov ale držel gólman Lamanna. V 54. minutě se na hřiště dostal Francesco Totti, který nastoupil k poslednímu zápasu za AS Řím, za který během 25 sezon odehrál 619 ligových utkání a vstřelil 250 branek.

"Je nemožné popsat 28 let v několika větách. Rád bych tak učinil skrze píseň nebo báseň, ale v tom nejsem dobrý. Snažil jsem se vyjadřovat skrz mé nohy, neboť tak všechno vypadá jednodušeji," uvedl mimo jiné Totti v emotivní řeči na Stadio Olimpico po zápase.

"Omlouvám se, že jsem poslední dobou nedával rozhovory a neobjasňoval své myšlenky, ale není jednoduché vypnout to světlo," popsal obrazně. "Teď mám strach. Není to ten strach, který máte, když stojíte před bránou a potřebujete proměnit penaltu. Tentokrát nemohu vidět přes díry v brance, co je v dáli," poznamenal.

Od 74. minuty Římané vedli, když se po Džekově přihrávce ve vápně prosadil De Rossi, o pět minut později ale na 2:2 vyrovnal hlavou Lazovič a chvíli nato mohl znovu skórovat, jeho pokus ale gólman Szczesny vyrazil na tyč.

Domácí zachránil střídající Perotti, který v poslední minutě stanovil konečné skóre 3:2. Další asistenci si připsal bosenský reprezentant Džeko. AS Řím vyhrál čtvrtý duel v řadě a zajistil si účast v základní skupině Ligy mistrů.

Neapol zvládla zápas v Janově bez větších problémů. V 36. minutě otevřel skóre 28. gólem v sezoně belgický reprezentant Mertens, na kterého o šest minut později navázal elegantním lobem Insigne. Hned po přestávce na 3:0 pro hosty zvýšil Hamšík.

Na trefu neapolského kapitán takřka ihned zareagoval na druhé straně Quagliarella. V 65. minutě ale vrátil hostům třígólové vedení Callejón, utkání tak nezdramatizovala ani Álvarezova branka z poslední minuty. Neapol popáté za sebou zvítězila a bodovala v posledních 12 zápasech. Sampdoria z posledních osmi duelů vydolovala jen čtyři body.

Crotone vedlo nad Laziem od 14. minuty, když se přízemní střelou prosadil Nalini, jenž vstřelil svůj premiérový gól v Serii A. O osm minut později byla situace sestupem ohroženého celku ještě lepší, neboť se po Barberisově přímém kopu hlavou trefil Falcinelli.

Vzápětí ale Lazio kopalo pokutový kop, který s přehledem proměnil Immobile a dal 23. gól v sezoně. Italský forvard tak prožil nejúspěšnější ročník v nejvyšší soutěži. V závěru poločasu byl ale vyloučen obránce Římanů Bastos a přesilovku v 60. minutě zužitkoval znovu Nalini. Crotone se zachránilo díky povedenému závěru sezony, když z posledních devíti duelů získalo 20 bodů.

Palermo rozhodlo o výhře nad Empoli v poslední čtvrthodině, když se prosadili Nestorovski a Bruno Henrique. V závěru sice snížil Krunič, třetí porážku svého týmu v řadě ale neodvrátil a Empoli po třech sezonách opouští Serii A. Palermo jej porazilo poprvé od února 2008.

Inter Milán porazil Udine vysoko 5:2. Za hosty odehrál první poločas záložník Jakub Jankto. Pescara, vedená Zdeňkem Zemanem, v posledním zápase v nejvyšší soutěži remizovala 2:2 na hřišti Fiorentiny.

Italská fotbalová liga - 38. kolo:

Cagliari - AC Milán 2:1
Branky: 17. Joao Pedro, 90.+3 Pisacane - 72. Lapadula z pen

AS Řím - FC Janov 3:2
Branky: 10. Džeko, 74. De Rossi, 90. Perotti - 3. Pellegri, 79. Lazovič

Sampdoria Janov - Neapol 2:4
Branky: 50. Quagliarella, 90. Álvarez - 36. Mertens, 42. Insigne, 49. Hamšík, 65. Callejón

Crotone - Lazio Řím 3:1
Branky: 14. a 60. Nalini, 22. Falcinelli - 26. Immobile z pen.

FC Turín - Sassuolo 5:3
Branky: 6. Boyé, 22. Baselli, 45.+2 De Silvestri, 57. Falqué, 79. Belotti - 14., 40. a 81. z pen. Defrel

Fiorentina - Pescara 2:2
Branky: 66. Saponara, 85. Vecino - 15. Caprari, 65. Bahebeck

Inter Milán - Udine 5:2
Branky: 5. a 54. Eder, 18. Perišič, 36. Brozovič, 78. vlastní Angella - 76. Balič, 90.+3 Zapata

Palermo - Empoli 2:1
Branky: 76. Nestorovski, 84. Bruno Henrique - 87. Krunič

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud