11. ledna 2016 • 11:44

V Nizozemsku září další český talent. Sadílek je druhý Gattuso

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po Václavu Černém roste v Nizozemsku další velký talent českého fotbalu v Michalovi Sadílkovi. Šestnáctiletý odchovanec Slovácka od srpna sbírá zkušenosti na hostování v PSV Eindhoven, kde sklízí velkou chválu. Jeho manažer David Nehoda je přesvědčený, že nizozemský celek uplatní opci na letní přestup a talentovaného záložníka, který obhájil cenu pro nejlepšího českého mladšího dorostence, bude postupně zapracovávat do svého týmu.



"Panuje tam velké nadšení z jeho charakteru a přístupu. Věřím, že uplatní opci a Michal tam přestoupí. Zatím je s ním velká spokojenost," řekl ČTK Nehoda. Ten zastupuje i Černého, který v osmnácti letech už nastupuje za první tým Ajaxu Amsterodam. A právě Černý je vzorem pro Sadílka.

"Určitě je pro mě vzorem. Mluvil jsem s ním o svém přesunu do Nizozemska. Doporučoval mi to a radil mi, jak se tam mám chovat. Jen ještě neumím tak dobře holandsky jako on, ale už dva měsíce na tom pilně pracuju a mám lekce i čtyřikrát týdně. Na hřišti už mluvím holandsky," popsal Sadílek.

Sám na sobě cítí, že mu angažmá v Eindhovenu pomáhá v dalším rozvoji. "Prověřuje mě to po všech stránkách, jak po fotbalové, kde se lepším fyzicky i technicky, tak i po psychické stránce. Odtrhlo mě to od rodiny, musel jsem do cizí rodiny v Holandsku. A také jsem musel dva měsíce čekat na to, až můj transfer schválí FIFA," připomněl mladý záložník.

Jelikož mu nebylo ještě osmnáct let, FIFA musela jeho přestup prověřit a schválit. Jinak by PSV hrozil podobný trest, jaký v uplynulém roce měla Barcelona, která rok nesměla registrovat nové posily.

"Mám ale teď za spoluhráče Maďara, který přišel ve dvanácti letech a musel na to povolení od FIFA čekat čtyři roky. Dosud tak mohl hrát jen přáteláky. Ty mé dva měsíce jsou vedle toho prkotina," prohlásil Sadílek, který má za spoluhráče i Itala, Belgičana či Bosňana.

Do týmu už ale Sadílek rychle zapadl, dokonce si už vysloužil i přezdívku. "Říkají mu tam Vysavač, protože jako defenzivní záložník létá úplně všude. Takový druhý Gennaro Gattuso. Občas ho ale postaví i na klasickou desítku, kde hraje také velmi dobře. Už ho i dali na levého beka, kde hrál poprvé v životě, a zvládl to. Je to velký univerzál," řekl Nehoda.

Práci defenzivního záložníka se Sadílek navíc má v Eindhovenu od koho učit, jelikož zde v rolích trenérů pracují bývalé hvězdy tohoto postu. "Když trénuji s týmem do devatenácti let, tak mě vede Mark van Bommel," jmenoval Sadílek bývalého nizozemského reprezentanta, který hrával za Barcelonu, Bayern Mnichov či AC Milán.

"Áčko zase vede Phillip Cocu, legenda Barcelony. Na částečný úvazek je tam i bývalý kanonýr Ruud Van Nistelrooij. Většinou jsou v trenérském týmu bývalí hráči, co prošli akademií, hráli za áčko PSV a staly se z nich legendy klubu," prohlásil student obchodní akademie v Uherském Hradišti.

Velkým snem Sadílka je jednou obléci dres českého národního týmu a zahrát si za londýnskou Chelsea. "Můj sen je Chelsea, ale teď je mým cílem prosadit se v PSV, což je také velkoklub, který teď postoupil do osmifinále Ligy mistrů. Zahrát si tu za áčko by bylo skvělé. Věřím, že teď uplatní opci a já tu budu moci dál bojovat o šanci," dodal Sadílek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud