18. listopadu 2014 • 23:55

Talenty se jen hrnou: Rodí se Česku nový Rosický nebo Čech?

Autor: René Machálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná už fotbal hraje nový Tomáš Rosický, nebo v bráně čapá míče další Petr Čech. Akce Měsíce náborů, kterou pořádala během září Fotbalová asociace České republiky (FAČR), přilákala během pár týdnů více než jedenáct tisíc dětí.  Zhruba stejně fanoušků přišlo třeba na poslední kvalifikační duel o postup na EURO 2016 v Plzni, kde Češi porazili Island.



Celkem 11 300 dětí se v září zúčastnilo Měsíce náborů. Více než devět tisíc oslovených mládežníků se pak rozhodlo, že bude fotbal hrát a stali se členy FAČR. To je úspěch. Počet členů tak byl k 29. říjnu 307 197.

Bylo jasné, že šéfové tuzemského fotbalu kladou velký důraz na budoucnost a soustředí se na to, aby fotbal v konkurenci ostatních sportů nabíral na síle a držel pozici české sportovní jedničky.

„Chceme všechny přesvědčit, že fotbal je ta správná aktivita pro všechny. Je dostupný ve městě i na vesnici,“ tvrdil před zahájením dalšího dílu projektu Dušan Svoboda, místopředseda FAČR.

„Naší snahou je oslovit a přilákat co nejvíce hráčů. Čím více jich bude, tím širší bude naše fotbalová pyramida. A díky tomu pak může růst i do výšky,“ doplnil. Věřil přitom, že nové členy bude fotbal počítat v tisících. Tento předpoklad se následně naplnil měrou vrchovatou.

Fotbal kráčí správným směrem

A zářijový Měsíc náborů ukázal, že mu tenhle tah vyšel parádně a fotbal kráčí správným směrem. V porovnání se stejnou akcí z letošního května přišlo na nábory tentokrát daleko víc mladých zájemců.

V porovnání s květnovým náborem byl zaznamenán nárust nových registrovaných členů ve věku 5 až 19 let a to o 32 procent. V květnu se registrovalo 6148 nováčků, nyní 9100.

Projekt se soustředí na celou republiku. Náborů se nakonec uskutečnilo více než sedm desítek. Ty nebyly rovnoměrně rozloženy. Nejaktivnější byl Ústecký kraj, kde proti původním předpokladům a sedmi plánovaným náborům, hledaly nakonec talenty na deseti akcích.

FAČR tyto akce podpořila finančně, produkčně i komunikačně. Po sedmi akcích se konalo v kraji Středočeském, Plzeňském, na Českobudějovicku a Brněnsku.

Velký zájem je ve Zlíně

Největší zájem zhruba s pětistovkou nových adeptů byl o nábory ve Zlíně či Uherském Hradišti. Více než tři stovky malých fotbalistů pak dorazily na nábor v Kroměříži, Valašském Meziříčí, Teplicích, Mělníku, Prostějově či Břeclavi.

K zajímavé akci sáhl pražský AFK Podolí, protože ten svůj nábor uskutečnil přímo v areálu Základní školy Poláčkova a nikoliv na svém hřišti.

FAČR se rozhodla podpořit projekt takzvaným iniciačním balíčkem, ten byl určený pro děti narozené v roce 2007. Právě v téhle kategorii byl pak zájem největší.

Rozhoduje  motivace

„Je to hodně o motivaci a to nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Je třeba, aby měli všichni do fotbalu chuť. Co se týče rodičů, tak si uvědomujeme, že když dají dítě na fotbal, tak to pro ně samozřejmě znamená ekonomickou i časovou zátěž. A tak jsme se jim prostřednictvím těch věcí alespoň trochu na začátku ulevit,“ prohlašuje Svoboda, jenž považuje zmíněný krok FAČR za správný.

Proti květnu byl mezi sedmiletými fotbalisty zájem vyšší proti květnu o 688 dětí, což znamená nárust o 62 procent.

„Chtěl bych, aby každý rok přibývalo mladých fotbalistů a fotbalistek. Už nyní v klubech působí řada hráčů narozených v roce 2008 a my myslíme v projektu i na ně. Bude to tak fungovat i dál,“ naznačil už dříve v deníku Sport Svoboda, že bude podpora FAČR pokračovat i v dalších letech.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud