8. září 2011 • 23:16

Tragická smrt hokejistů: Příběhy žen, které zůstaly samy

Autor: zal
Vstoupit do diskuse
33
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve středu se jim zhroutil svět. Po leteckém neštěstí, při kterém v ruské Jaroslavli zemřel téměř kompletní tamní hokejový tým, pro Kateřinu Rachůnkovou, Lucii Markovou a snoubenku Josefa Vašíčka Míšu už nikdy nic nebude jako dřív. Jejich životní partneři byli na palubě letadla smrti, které se marně snažilo vzlétnout směrem k Minsku. Partnerky českých reprezentantů teď zažívají nejhorší období svých životů. S umrtím svých milých se nedokážou smířit.



Kateřina a Karel Rachůnkovi byli dokonalý pár. Seznámili se před čtrnácti lety, žili v domku na kraji Zlína, měli spolu syna Matýska a dceru Kačenku, která se narodila během čtvrtfinále hokejového MS 2010 proti Finsku.

Manželka opory reprezentace litovala jediného – že Karel hraje hokej v dalekém Rusku, kam za ním létala dvakrát do roka. „U nás se žije jako v každé jiné rodině, akorát jsme více méně bez tatínka,“ řekla Blesku před letošním šampionátem.

Rusko se nakonec stalo Karlovi osudným. Jan a Lucie Markovi se milovali nade vše. Kdykoliv se někdo hokejisty na manželku zeptal, tak o ní mluvil neuvěřitelně hezky. Z každého slova bylo cítit, jak Lucku, kterou požádal o ruku po jedenáctiletém randění na Petřínské rozhledně, zbožňuje.

„Přitom Honza má z výšek fóbii, vždy na mě čeká dole,“ vyprávěla Lucka. „Ale tentokrát jsem se překonal,“ pronesl Marek po zásnubách. Pro své rodiče si o posledních Vánocích připravili krásný dáreček – pod stromečkem jim oznámili, že čekají dítě.

Malý Honzík se narodil v červenci. Tatínka nikdy nepozná... Josef Vašíček s Míšou manželé ještě nebyli – svatbu teprve chystali. Snoubenka ale byla pro hokejistu velkou podporou.

Žena Karla Rachůnka Kateřina s dcerou Kačenkou
Žena Karla Rachůnka Kateřina s dcerou Kačenkou


„Má na Stanley Cupu velkou zásluhu. Moc mi pomáhala a držela mě nad vodou,“ pronesl útočník poté, co vyhrál s Carolinou v roce 2006 trofej pro vítěze NHL. Teď je ale vše jinak. Všechny tři ženy zůstaly samy zhroucené v potocích slz. Téměř nekomunikují – nemají sílu.

„Když někdo náhle ze dne na den zemře, jeho blízcí zažijí obrovský šok. Rodiče, partnerky, děti a sourozenci nemohou uvěřit, že se něco takového stalo. Nejsou schopni realitu přijmout,“ říká psycholožka Marta Boučková.

„A zde mohou pomoci známí a kamarádi pozůstalých. Ne je nutit, aby o neštěstí mluvili, když nechtějí, ale mohou jim nabídnout jinou, například praktickou pomoc.“ Zároveň ale psycholožka doporučuje návštěvu odborníka.

Vstoupit do diskuse
33
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud