27. června 2016 • 16:46

Prcek s obřím talentem. Měří jen 171 cm, draftovalo ho Chicago

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdo netušil, jak na draftu NHL dopadne. Byl jeho nejrozporuplnější postavou. Americký útočník Alexander DeBrincat má talent odpovídající prvním pozicím, proti němu však hovoří fyzické parametry. Měří jen 171 centimetrů a váží 74 kilogramů. Nakonec si ho ze 39. místa vybralo Chicago. „Lidé mluví o jeho výšce, ale má za sebou skvělé výsledky,“ řekl generální manažer Blackhawks Stan Bowman.



Má lepší statistiky než vycházející hvězda Connor McDavid. Ten v posledních dvou sezonách v juniorské OHL nastřílel 72 gólů, Alexander DeBrincat dokonce 102. Skauti si ale lámali hlavu s tím, jakou překážkou je jeho malá postava.

„Byl největším tématem, když jsme dopředu simulovali a odhadovali průběh draftu. Jsem ze staré školy, má představa je, že hráči by měli být vyšší, ale několik mladších kolegů mě přesvědčilo, že malý hráč se v současné NHL neztratí. Nakonec jsem se s mým argumentem vzdal, zamával jsem bílou vlajkou a v naší predikci jsme ho umístili do prvního kola,“ přiznal Dennis MacInnis, ředitel mezinárodní skautské organizace ISS.

Odhady mluvily tak, že by se mezi první třicítku DeBrincat měl vejít. Ale kluby to nepotvrdily. „Co se týče talentu a šikovnosti, tak byl jedním z nejlepších hráčů na letošním draftu. Je šikovný, skvěle bruslí a je to střelec. Komplexní hráč. Sice malý, ale je nepříjemné proti němu hrát, výborně se pohybuje,“ zhodnotil ho zámořský skaut Tyler Parchem.

V Chicagu neváhali. A když volili ze 39. pozice a DeBrincat byl volný, ukázali na něj. „Je speciální, co už Alexander dokázal. Neznám počet hráčů, kteří ve dvou sezonách v OHL dokázali nastřílet přes padesát gólů, ale ten seznam bude hodně krátký. Není to velký hráč, ale má jedinečné schopnosti a skvělé ruce. Zkrátka ví, jak dostat puk do branky,“ okomentoval výběr Blackhawks jejich generální manažer Stan Bowman.

Samotný DeBrincat se s pochybnosti kvůli výšce potýká odmala. Ale dosud dokazoval, že pro něj není překážkou. „Já sám nikdy nad sebou nepochyboval, věřím svým schopnostem. Nevnímám to, že jsem malý, ani nehraju jako malý hráč. Nemám problém v soubojích s o 40 kilogramů těžšími hráči. I když ne vždy pro mě skončí dobře,“ pravil před časem s nadsázkou.

Říká se, že DeBrinat jde právě v McDavidových stopách. Spolu se dokonce potkali v minulé sezoně v týmu z OHL Erie. „Pomohl mi strašně moc. Tím, že jsem ho mohl sledovat z blízka, jsem posunul i svoji hru. Hrát vedle takového hokejisty bylo určitě speciální,“ nezastíral nadšení mladý Američan.

Přestože byl fanouškem Detroitu, v jehož blízkosti vyrůstal, nyní jsou u něj na prvním místě Blackhaws. „A udělám všechno proto, abych si v jejich dresu zahrál NHL,“ řekl po draftu odhodlaně. Opět bez pochybností o svém vzrůstu, ačkoli o něm pochybují jiní.

Alexander DeBrincat

Narozen 18. prosince 1997 (18 let)
Pozice Útočník
Výška 171 centimetrů
Váha 74 kilogramů
Draft 2016, 39. Chicago Blackhawks
Poslední sezona Erie Otters (OHL), 60 zápasů/101 bodů (51+50)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud