Jan Barák
12. října 2016 • 10:26

Pavelec se rozkoukává na farmě: Překvapili mě. Ale tohle je prostě NHL

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zabalil výstroj, uletěl 446 kilometrů a v úterý už trénoval na farmě v Manitobě. Co nadělá, je hokejový profík, který se stal pro Winnipeg nepotřebným. Alespoň dočasně... Ondřej Pavelec v rozhovoru pro klubovou televizi farmářského celku promluvil o svém dočasném konci v organizaci Jets i jak se těší na novou výzvu.



I když těší je možná trošku silné slovo, Pavelec zatím situaci a novou roli vstřebává. "Teď jsem tady a jsem připraven chytat, to je má práce. Nevím, co bude dál, jaké se mnou mají plány. AHL jsem dlouho nehrál, takže moc nevím, co čekat, ale připravit se dokážu, tím jsem si jist," prohlásil rozhodně 29letý brankář, který ve Winnipegu pět let zastával post jedničky.

Rozhodnutí o jeho "nepotřebnosti" padlo v pondělí, kdy Winnipeg umístil Pavelce na listinu nechráněných hráčů. Brankářskou dvojici pro sezonu 2016/17, která startuje v noci ze středy na čtvrtek čtyřmi zápasy, utvoří u Jets mladíci Michael Hutchinson (26 let) a Connor Hellebuyck (23 let).

A jelikož si reprezentační trojku z posledního Světového poháru během 24 hodin nestáhl žádný jiný tým NHL, přesunul se na farmu do týmu AHL Manitoba Moose. Spolu s Pavelcem šlo v pondělí stejným směrem dalších sedm hráčů. S novináři po úterním tréninku rodák z Kladna svou situaci probral. "Víte, dokážu číst mezi řádky, takže přesun dolů mě úplně nezaskočil. Byl jsem překvapený, ale jen trošku. V NHL musíte být připraveni na vše, ve Winnipegu to platí dvojnásob. Zklamaný ale nejsem."

Winnipeg v loňské sezoně nesplnil očekávání a nepostoupil do play off, za pět sezon viděli fanoušci v kanadském městě boje o Stanley Cup jen jednou, předloni se Jets poroučeli po čtyřech vyškoleních od Anaheimu Ducks.

"Vloni jsme si prošli obtížným rokem," hlásil Pavelec, který kvůli poraněnému kolenu lapal jen 50 zápasů a Jets skončili v Centrální divizi na posledním místě. "Pokaždé, když nepostoupíte do play off, můžete čekat změny. A ty změny přišly," pokračoval 191 centimetrů vysoký brankář, který v přípravném období absolvoval po návratu jediný zápas, ale vychytal v něm na ledě Calgary výhru 4:0, ke které pomohl 31 úspěšnými zákroky. Na udržení v "áčku" to ale nestačilo.

Pavelce povede trenér z juniorky

"Jestli to je fér? Nevím, je to absolutně v kompetenci kouče a vy musíte jeho rozhodnutí akceptovat, takže zda je to je fér či ne není vůbec důležité," řekl Pavelec, který má před sebou poslední rok pětiletého kontraktu celkem na 19,5 milionu dolarů, a přiznal, že se mu s NHL neloučilo lehce.

"Každý chce hrát v nejlepší lize na světě, to je jisté. A jakmile to jednou ochutnáte, chcete tam zůstat a hrát tak dlouho, jak jen to je možné. Ale všichni asi vidí, jakým směrem se NHL ubírá, že přednost dostávají mladší brankáři," je smířen gólman, který v NHL odchytal 371 zápasů.

Čas v brance Moose si Pavelec rozdělí s kanadským 21letým talentem Ericem Comriem a situaci mu ulehčí i fakt, že trenérem týmu je Pascal Vincent, který ho vedl v juniorské lize v týmu Cape Breton Screaming Eagles. "Hodně mi pomohl v juniorech a já mu to teď zkusím vrátit. Budu makat na trénincích, zkusím vyhrávat zápasy. Pokud se chcete vrátit do NHL, musíte být dobří v AHL, to mě teď čeká."

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s Ondřejem Pavelcem


Ondřej Pavelec během prvního tréninku v týmu Manitoba Moose
Ondřej Pavelec během prvního tréninku v týmu Manitoba Moose

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud