Jan Barák
20. února 2017 • 10:05

SUPER skalpy, SUPER zákroky. Na Mrázka teď nikdo nemá, smekl trenér

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dost a dost si toho v letošní sezoně vyslechl Petr Mrázek. Tu média vynášela do nebes rivala Jimmyho Howarda, tu zase Jareda Coreaua, který byl po Američanově zranění povýšen z farmy. Před sezonou zamýšlená česká brankářská jednička chřadla a byla i předmětem přestupových spekulací. Hodně peněz (3.85 milionu dolarů za rok) a málo muziky (s úspěšností zákroků 90.3% až 38. místo v NHL), dalo se to pochopit. Jako mávnutím kouzelného proutku je ale všechno jinak, poslední tři partie vyšly Mrázkovi exkluzivně.



Ve středu proti St. Louis Mrázek inkasoval z 29 střel jedinkrát, byl vyhlášen třetí hvězdou duelu, leč Red Wings prohráli 0:2. Pak to přišlo, v té době nejhorší tým Východní konference skolil dva goliáše, v sobotu 3:2 po nájezdech nejlepší tým NHL Washington a v nočním zápase na ledě Pittsburghu dominoval a vyhrál 5:2. V obou případech byl v brance Mrázek.

Proti Capitals byl český gólman za třetí hvězdu utkání, když chytil 34 střel, proti Penguins lapil 24 puků a byl vyhlášen dokonce prvním mužem duelu. Z posledních devíti duelů Mrázek chytal jako "starter" osmkrát, zapsal čtyři výhry a jedno čisté konto (5. února při vítězství 1:0 nad Nashvillem).

"Petr na svém brankářském projevu dlouho pracoval, teď sklízí ovoce. Pár zápasů zpátky možná nedokázal pokrýt odražené puky, ale už tehdy chytal dobře. Myslím, že se konečně zahřívá, v tomto TOP rozpoložení na něj nikdo nemá, může se rovnat všem brankářům v lize, dnes byl excelentní," smekl před 25letým gólmanem přísný trenér Red Wings Jeff Blashill.

Pittsburgh díky direktu 2:5 nebodoval poprvé po devíti zápasech a prohrál teprve čtvrté z 31 utkání na domácím ledě v základní hrací době.

"Chytá teď skvěle, v pravou chvíli nás podrží. Když vidíte, že si takhle vede váš gólman, povzbudí vás to a dává vám to příležitost hrát, jak chcete. Tím si začnete vytvářet šance. Můžeme díky jeho zákrokům hrát trochu jinak," přidal další slova chvály útočník Detroitu Darren Helm.

Mrázkova úžasná lapačka

V posledních třech duelech letělo na Mrázka 91 střel, ze kterých vytěžil senzačních 87 zákroků. Řada z nich byla lehká, dalších pár desítek těžších, dva byly vynikající.

V sobotním penaltovém rozstřelu s Washingtonem, který rozhodl v páté sérii Henrik Zetterberg, chytil Mrázek čtyři z pěti nájezdů. V posledním případě si český gólman poradil s pokusem Alexandra Ovečkina, střelu letos autora už 27 branek vyškrábl lapačkou.

"Je to vždy výjimečný pocit, když zastavíte hráče jako je on. Zejména, když jde o poslední střelu," těšilo v rozhovoru pro klubovou TV Mrázka.

VIDEO: Podívejte se, jak Mrázek vychytal Ovečkina

A lahůdka na závěr? V noci proti Pittsburghu Detroit hájil před polovinou utkání vedení 2:1, když se po odraženém puku ocitnul v tisíciprocentní šanci Nick Bonino.

Bekhendem loupnul puk na branku, střela měla dobrou výšku, 28letý rodák z Hartfordu vlastně udělal všechno dobře. Stlačená pryž ale skončila v Mrázkově lapačce.

VIDEO: Podívejte se na senzační Mrázkův zákrok proti Boninovi

Jasné momentum zápasu, shodli se v přímém přenosu komentátoři americké televize NBC Sports. Na začátku třetí třetiny Detroit díky dvěma gólům v rozmezí necelých dvou minut odskočil do vedení 4:1. Za domácí sice po sedmi sekundách snížil 32. trefou v sezoně Sidney Crosby, v poslední minutě ale zpečetil výhru Rudých křídel trefou do prázdné branky při power play Luke Glendening.

Red Wings jsou v tabulce Východní konference aktuálně na 15. místě a na play off ztrácí sedm bodů. Aby udrželi svou úžasnou sérii 25 postupů do bojů o Stanley Cup v řadě, čeká je pořádná fuška.

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 2. • 21:20
Pittsburgh Penguins
Pittsburgh Penguins
2:5
ONLINE
19. února
21:20
Detroit Red Wings
Detroit Red Wings
Góly

Domácí: 14:09. Kühnhackl, 42:23. Crosby

Hosté: 08:48. Jensen, 16:29. Ott, 40:27. Tatar, 42:16. Vanek, 59:08. Glendening

Sestavy

Domácí: M. Murray (M.-A. Fleury) – Letang, Dumoulin, Ruhwedel, Cole, Daley, C. Gaunce – Guentzel, Crosby (C), Kunitz (A) – Hörnqvist, Malkin (A), Hagelin – Kessel, Bonino, S. Wilson – Fehr, Cullen, Kühnhackl.

Hosté: Mrázek (Coreau) – Jensen, DeKeyser, Br. Smith, Kronwall (A), Sproul, Ouellet – Mantha, Zetterberg (C), Tatar – Vanek, Nielsen, Athanasiou – D. Larkin, Helm, Abdelkader (A) – Ott, Sheahan, Glendening.

Rozhodčí

Rank, St. Laurent – Barton, Sericolo

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

V posledních třech duelech letělo na Petra Mrázka 91 střel, ze kterých vytěžil senzačních 87 zákroků
V posledních třech duelech letělo na Petra Mrázka 91 střel, ze kterých vytěžil senzačních 87 zákroků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud