Martin Tomaides
27. listopadu 2014 • 15:10

Postrach NHL se vrací z důchodu! Ve Švédsku si ho vyžádal Forsberg

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to trochu nečekaná zpráva. V době, kdy je bitek v hokeji čím dál méně, se na scénu z hokejového důchodu vrací Donald Brashear. Dvaačtyřicetiletý bijec patří k nejlepším ranařům v historii NHL a jeho pěsti teď chce oprášit sám Peter Forsberg, čerstvý člen hokejové Síně slávy a asistent generálního manažera švédského klubu MODO. Tomu Brashear roky dělal ochranku ve Philadelphii.



Na čistokrevného rváče zažil rodák z americké Indiany až nečekaně dlouhou a plodnou kariéru. A nebylo to jenom proto, že mnoho let v kuse byl pravděpodobně nejlepším bouchačem celé soutěže. Brashear měl výhodu, že uměl hrát také hokej.

Díky tomu zvládl v NHL v dresu pěti klubů odehrát více než tisíc utkání, připsal si přes dvě stě bodů a k tomu více než 2600 trestných minut. Podle odborného serveru hockeyfights.com k tomu v základní části přidal neskutečných 212 bitek! A většinou nešlo o žádnou přetahovanou, Brashear s chutí složil soupeře knock-outem po spršce rychlých a přesných ran.

VIDEO: Laraque byl jedním z mála, kdo Brashearovi stačil

Kdo nechtěl přijít k úhoně, raději se tomuhle borci vyhýbal. Brashear byl totiž kromě patrně největšího bicepsu v NHL znám také tím, že se sem tam neštítil zákroku, který porušoval takzvaný bitkařský kodex. Na soupeře občas vystartoval aniž by to čekal, někdy udeřil i když už jeho sok ležel na ledě. Aura strachu kolem něj byla téměř stále.

Brashear naposledy v NHL hrál v sezoně 2009/10, to naskočil k 36 zápasům v dresu NY Rangers. Následující tři roky pak nastupoval v nižší kanadské LNAH a v loňském roce už hokej nehrál vůbec. Dokud nezazovnil telefon a na jeho druhém konci se neozval bývalý útočník Flyers Peter Forsberg.

VIDEO: Brashear se nebál i nečistých zákroků

"Uvidíme, jak dokáže Donald našemu týmu pomoci," řekl GM klubu Per Svartvadet, který sám před lety NHL hrával. Je pravda, že tradiční švédský tým potřebuje menší vzpruhu, v tabulce švédské ligy se totiž nachází na předposledním místě.

"Je to typ hráče, který nám chybí. Vylepší naší fyzickou stránku hry a také dohlédne na to, aby si na hráče nikdo nedovoloval," řekl Forsberg pro modohockey.se.

To bude asi hlavní popis práce muže, který dokázal v jedné sezoně NHL pobrat dokonce 372 trestných minut.

VIDEO: Brashear se nikdy nikoho nebál

Vstoupit do diskuse
0