10. května 2012 • 22:40

Čeští hokejisté otočili utkání proti Lotyšsku, slaví vítězství 3:1

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté dnes porazili na mistrovství světa ve Stockholmu po obratu Lotyšsko 3:1 a posunuli se na třetí místo ve skupině B o čtyři body za vedoucí duo Švédsko a Rusko. Vítěznou branku dal v 51. minutě útočník Petr Nedvěd, který se stal nejstarším českým střelcem gólu v historii světových šampionátů.



Výhru ještě pojistil v přesilovce Tomáš Plekanec. Další zápas čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika v pátek od 16:15 s Itálií.

Češi nastoupili nově v sestavě s útočníkem Koukalem, který nahradil na levém křídle Nedvědovy formace Vondrku. Od začátku se snažili dostat soupeře pod tlak a dostávat se do zakončení, ale Lotyši byli nebezpečnější.

V šesté minutě mohl otevřít skóre obránce Cibulskis, který dostal prostor k dorážce a zamířil do boční sítě.

Po vyloučení Němce na dvě plus dvě minuty za dva fauly za sebou se český tým v dlouhém oslabení ubránil, ale měl štěstí, že Daugavinš trefil ve 13. minutě jen pravou tyč.

Nakládal posílá k ledu RedlihseFoto Pavel Mazáč (Sport)

Na české straně velké šance chyběly. Lotyši se náporu bránili a ránu Kašpara po buly vyrazil ramenem Masalskis. Lotyšského gólmana prověřil i Krejčí.

Při Bartulisově vyloučení na přelomu první a druhé třetiny se Lotyši ubránili a ve 24. minutě získali vedení.

Nakládal za brankou rozehrál naslepo na hůl Keninšovi, jenž přihrál Berzinšovi a ten propasíroval puk za Kovářova záda.

Odpovědět mohl po zaváhání lotyšské defenzivy Průcha. Hrozil ale nadále tým kanadského kouče Nolana, když Kovář musel řešit dva pokusy Krisjanise Redlihse a také Spruktse.

Před polovinou utkání Češi vyrovnali. Plekanec rozjel protiútok a po Nakládalově nahození dorážel u levé tyče kanonýr Michálek, který si připsal první trefu na turnaji.

Mela před lotyšskou brankouFoto Pavel Mazáč (Sport)

Potom ohrozil Masalskise ještě Frolík, ale ve 34. minutě málem vrátil při dvou šancích v rychlém sledu Lotyšům vedení Daugavinš. Český tým pak hrál další dvě oslabení. Mezi tím se dostal při odchodu do šatny do konfliktu Jass s Hemským.

Lotyši s převahou fanoušků nadále český tým trápili a favorit se nemohl přes jejich obranný val prosadit. Pokusy z dálky spolehlivě chytal Masalskis a zlikvidoval i šanci Novotného.

Na obranu středního pásma soupeře vyzráli Češi v 51. minutě, kdy Němec vysunul Nedvěda, který se zbavil na útočné modré čáře Sotniekse a blafákem do forhendu rozhodl.

Čtyřicetiletý centr svým gólem překonal loňský zápis Jaromíra Jágra, který se trefil v 39 letech. Vítězství ještě pojistil v přesilovce Plekanec, který střelou přes beka o pravou tyč uklidil puk do branky.

Česká republika - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 29. M. Michálek (Nakládal, Plekanec), 51. P. Nedvěd (Němec, Čáslava), 54. Plekanec (Blaťák) - 24. Berzinš (Keninš).
Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Morrison (USA). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 2570.

Sestavy:

Česká republika: Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Frolík, Plekanec, M. Michálek - Tenkrát, Krejčí, Průcha - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Galvinš, Bartulis, Cibulskis, Sotnieks, Pujacs, Lavinš - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Cipulis, Širokovs - Meija, Berzinš, Keninš - Štals, K. Jass, Saulietis. Trenér: Ted Nolan, Artis Abols a Viktors Ignatěvs.

Tabulka:

1. Švédsko 4 4 0 0 0 18:8 12
2. Rusko 4 4 0 0 0 14:5 12
3. Česká republika 4 2 1 0 1 10:8 8
4. Lotyšsko 4 2 0 0 2 11:10 6
5. Norsko 4 1 0 1 2 12:13 4
6. Německo 4 1 0 0 3 7:10 3
7. Itálie 4 0 1 0 3 6:17 2
8. Dánsko 4 0 0 1 3 8:15 1

Plekanec se snaží zastavit protiútok
Plekanec se snaží zastavit protiútok

Témata: 

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud