Pavel Bárta
5. ledna 2015 • 20:29

Trenér Přerost zkolaboval. Vyčerpal ho turnaj i ostré útoky

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Tohle už překročilo hranici sportu. Miroslav Přerost dnes po poledni v Torontu zkolaboval a ve vážném stavu byl převezen záchrankou do nemocnice. „Jsem naprosto vyčerpaný,“ přiznal kouč dvacítky už po vyřazení ve čtvrtfinále se Slovenskem. Následně se strhla vlna kritiky, včetně ostrých útoků Pavla Zachy staršího, jež otec českého útočníka zveřejnil na svých internetových stránkách a které následně citovala média.



Přerost deníku Sport ještě před pondělním obědem přislíbil, že bude na výpady reagovat. Záhy se mu však udělalo nevolno, vedení české výpravy přivolalo rychlou pomoc, záchranka odvezla kouče juniorské reprezentace ve vážném stavu do nemocnice.

„Udělalo se mu fyzicky zle. Zkolaboval, museli jsme přivolat sanitku. Moc o sobě nevěděl, vůbec nevypadal dobře. Pořád o něj mám velký strach. Doktoři nás ale ujišťovali, že je v dobrých rukou a že všechno bude zase v pořádku,“ popisoval zděšeně šéftrenér svazu Slavomír Lener, který je rovněž v Torontu.

Pavel Zacha senior patří k velkým kritikům poměrů v českém hokeji. Na svém webu Zacha-hokej.cz se opřel do tvorby nominace a způsobu výběru hráčů, napadl trenéra Přerosta. „Sám to nečtu, protože mi to nedělá dobře. Nevím, do jaké míry to je od pana Zachy fér nebo není, každý má dneska právo se vyjádřit. Ale myslím, že už to přerůstá za hranici fair play a sportu jako takového. Věci z kabiny se nevynášejí ven. Jakmile se to stane, tak je to špatně. Co si trenér řekne s hráči, musí zůstat tam. Mohl jsem trénovat s velikány jako Pavel Wohl, byl jsem s Ivanem Hlinkou, v cizině. A tahle zásada vždycky platila. Tohle už překročilo meze a není to dobře,“ vyjádřil se Lener.

Slavomír Lener přibližuje zdravotní stav odvolaného kouče reprezentační dvacítky Přerosta
Video se připravuje ...

Podle jeho slov Přerost dával juniorské reprezentaci všechno a neúspěch si hodně bral. „Jestli tu práci dělá dobře nebo by ji mohl dělat líp, to už je samozřejmě druhá věc. Je to hodně smutné, ale bohužel, my Češi buď oslavujeme, chceme se radovat na Staromáku, anebo žádáme okamžité odchody. My jako svaz tuhle filozofii nemáme. Chceme naopak trenéry podržet, je tady nějaká koncepční práce. Že se to nepovede, to je sportovní záležitost. Já bych sám chtěl, aby to v té rovině zůstalo.“

Miroslav Přerost před pěti lety převzal dvacítku za situace, kdy k ní nikdo nehrnul. Slavomír Lener prozradil, že svaz oslovoval i jiné trenéry, ale ti odmítali práci u ostře sledované juniorské reprezentace za stavu, v jakém se mládežnický hokej nacházel.

„Bylo mi těžko, když jsem viděl, jak to psychicky a fyzicky odnesl. Je to strašně zodpovědná práce a zároveň důvod, proč bylo sehnat trenéra. „Jednou z odpovědí bylo, že se nenechají kartáčovat. Za pětileté působení tomu dal on a jeho tým maximum, můžeme se bavit, co se povedlo a co ne. Ale pravda je, že udrželi tým na špici, v nejlepší šestce. Teď jen držím palce, aby se z toho Míra dostal. Jel do špičkové nemocnice, věřím, že ho z toho dostanou hodně brzy a že bude zdravý. Tady jde teď hlavně o zdraví,“ zdůraznil Slavomír Lener.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud