13. prosince 2017 • 21:21

Česko - Finsko 3:2 pp. Neuvěřitelný Růžička! Obrat vystřelil hattrickem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělý obrat! Hokejisté české reprezentace porazili Finy 3:2 po prodloužení. Svěřencům Josefa Jandače se nepovedl vstup do utkání. V první třetině předvedl mátožný výkon a po brankách Sakari Manninena a Joonase Kemppainene prohrávali 0:2. Jenže pak přišla výborná třetí třetina a dva góly třineckého střelce Martina Růžičky během 89 vteřin rozbouřily vyprodanou O2 arénu. V prodloužení bylo ještě veseleji, když Růžička v přesilovce 4 na 3 zkompletoval hattrick.



Svěřenci kouče Josefa Jandače dlouho herně zaostávali, ale k obratu před 16.227 diváky v prvním utkání při turnajové generálce na olympijské hry v Pchjongčchangu jim pomohl kromě třineckého kanonýra Růžičky také výtečně chytající Dominik Furch a dvě využité přesilovky.

Na zbytek druhého turnaje série Euro Hockey Tour se národní mužstvo přesune do Moskvy, kde bude v pátek jeho dalším soupeřem Kanada, v neděli narazí Češi na Švédsko.

Růžička se vrátil do reprezentace a hattrickem sestřelil Finy. Takový návrat jsem nečekal, přiznává
Video se připravuje ...

Po nepříliš urovnaném úvodu chyboval v šesté minutě při hře čtyři na čtyři Erat, když mu sklouzl puk na pozici beka v útočném pásmu, zmocnil se ho Manninen, před Furchem si parádní stahovačkou pohrál s Douderou a trefil přesně horní roh.

V závěru krátké přesilovky pak zahrozil Holík, ale zakončil po ledě mimo. Ve 12. minutě po Němcově chybě ve středním pásmu jel Junttila sám, ale Furch jeho bekhend pokryl. Na druhé straně se dostal k zakončení Holík, jenže Koskinenovi stačil k zažehnání nebezpečí rutinní zákrok, jeden z pouhých pěti, které musel v prvním dějství předvést.

Po první třetině jsme si neřekli nic hezkého, přiznává Jandač
Video se připravuje ...

Finové byli prakticky ve všem lepší a kontrolovali dění na ledě, aniž by českému týmu dávali příležitosti k probuzení zaplněného hlediště. To navíc zmrazil ještě 51 vteřin před první přestávkou při Kundrátkově trestu Kemppainen, jenž se prosadil na dva pokusy po Junttilově nabídce.

Zkraje druhé části se Erat pokusil využít zakrytého výhledu Koskinena, pokus od modré čáry ale namířil mimo tři tyče. Na druhé straně měl Furch velké štěstí, že Savinainen nedosáhl úplně ideálně na puk při dorážce do odkryté branky a také zamířil vedle.

V polovině základní hrací doby se dostal Pihlström ve vlastním oslabení po nepříliš dobře načasovaném střídání Čechů až před Furcha, kterého si položil, ale dostal se ze střeleckého úhlu, což byla jediná záchrana pro domácí. O chvíli později Kubalík našel před brankovištěm číhajícího Mertla, jenž zakončil těsně vedle Koskinenovy pravé tyče. Ve 38. minutě zaujal při přesilovce pohotovou otočkou na brankovišti Kubalík, jenže Koskinen ji dobře přečetl a zasáhl pravým betonem.

První zajímavý okamžik třetího dějství přinesla ve 44. minutě Mertlova teč, jež proplula vedle. Také Kemppainen poté tečoval v přesilovce mimo. V 52. minutě se proti pravidlům provinil Pihlström a začaly se dít věci. Vše spustila Nestrašilova zadovka na Růžičku, jenž snadno snížil.

Po první třetině si vzal slovo Martin Erat, komentoval Furch hrozivý vstup do utkání
Video se připravuje ...

O necelou minutu a půl později Mertl ideálně našel Růžičku, jenž z mezikruží potvrdil výbornou extraligovou formu - 2:2. Češi mohli navíc ještě rozhodnout. Holík dorážel do odkryté branky, ale jeden z Finů zablokoval jeho pokus žerdí hole.

Kubalík pak jel sám na finského gólmana, Koskinenova lapačka mu ale sebrala radost. Jen do strážce finské branky zakončil Radil. V prodloužení pak ale fauloval Kemppainen a Růžička ranou bez přípravy z kruhu pro vhazování završil svůj velký večer.

Góly

Domácí: 52:15. Martin Růžička, 53:37. Martin Růžička, 61:04. Martin Růžička

Hosté: 05:45. Manninen, 19:10. Kemppainen

Sestavy

Domácí: Furch (Bartošák) – Jordán, Kundrátek, J. Kolář, Mozík, M. Doudera, O. Němec, Šulák, Z. Michálek – Martin Růžička, P. Holík, M. Erat (C) – Vondrka, Koukal, Radil – D. Kubalík, Mertl, Řepík – T. Zohorna, Lev, Nestrašil.

Hosté: Koskinen (Metsola) – Riikola, Koivisto, Ohtamaa, Mikkola, Lehtonen, V. Lajunen, Hakanpää – Junttila, Kemppainen, Hartikainen – Pihlström, Kontiola (C), Anttila – Savinainen, Koskiranta, J. Peltola – Manninen, J. Lajunen, Puustinen – Ruohomaa.

Rozhodčí

Ohlund, Linde – Brejcha, Svoboda

Stadion

O2 arena

Návštěva

16 227 diváků

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud