24. března 2010 • 20:38

Desítka hokejistů zahájila přípravu na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová reprezentace se dnes v Praze sešla na začátku závěrečné přípravy před mistrovstvím světa v Německu. Na zimní stadion do Edenu dorazila pouze desítka ze 14 hráčů, které trenéři Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann na úvod pozvali do kempu před přípravnými zápasy 7. a 9. dubna ve Švýcarsku.



Scházeli obránci Karel Rachůnek a Tomáš Mojžíš i útočníci Jan Bulis s Jakubem Klepišem.

Zdravotní potíže oddálily příjezd Mojžíše s Bulisem. Obránce švédského MODO Mojžíš by měl být k dispozici příští týden. "Má angínu, bere antibiotika, od úterý by měl nastoupit," řekl novinářům Jandač. Horší je však situace s Bulisem, i s ohledem na jeho případnou účast na světovém šampionátu. "Má problémy s břišními svaly, takže zatím není k dispozici a zatím ani on sám neví, jak to s ním bude vypadat," uvedl Jandač.

Rachůnek a Klepiš plní klubové povinnosti v Rusku, přestože jejich týmy už vypadly z vyřazovacích bojů. "Nechtějí hráče pouštět z toho důvodu, že mají platné smlouvy až do konce dubna. Musejí tam tedy trénovat, ale podle regulí musí kluby uvolnit hráče 48 hodin před zápasy," připomněl Jandač.

Nejpozději by tedy měli být oba k dispozici 5. dubna, ale trenéři věří, že to je opravdu až krajní varianta. "Snad to nedojde až takhle daleko a ta situace se vyřeší. Svazy to řeší mezi sebou, aby byli hráči uvolněni," podotkl Jandač. "Netýká se to však jen naších hráčů, týká se to i Švédů a Finů. Některé favorizované kluby, které vypadly, tak tam jsou asi hodně frustrovaní a chtějí dát hráčům za uši," doplnil.

O hráče tak z pohledu přípravy nemá strach. "Věřím, že budou dobře trénovat. Stejně tak je třeba začít trénovat tady, na tom ledě být musíme. Někteří hráči už nejsou třeba tři týdny na ledě, nejde se sejít jako nějaká banda u piva a říct si, že pozítří si jedeme zahrát se Švýcary," vysvětlil Jandač. "Prostě jsme museli začít trénovat a postupně to budeme doplňovat o hráče, kteří budou vypadávat v ligových play off," nastínil.

Mezi původně oslovenými byl i bek Zbyněk Kutlák ze švýcarského klubu Ambri-Piotta. "Má stále potíže s třísly, dneska měl podstoupit nějaké vyšetření ve Švýcarsku. Zítra se vrací domů a má volat, jak na tom je," přiblížil Jandač.

Mužstvo se bude postupně doplňovat. "Dále to pak záleží na tom, kdo bude jak k dispozici, a na komunikaci. Třeba bude potřeba, aby si někdo den dva orazil, ale každopádně další hráči během příštího týdne naskočí," ujistil Jandač. "Nelze zkrátka čekat, až vypadnou všichni hráči, pak se sejít, postavit tým a jet do Švýcarska," řekl.

Smysl má podle něho brzký začátek přípravy i z jiného důvodu. "Nechci říkat, kdo má nebo kdo nemá šanci. Minulý rok však bylo plno kluků, kteří tu šanci neměli, a nakonec na mistrovství světa jeli z důvodu toho, jak se to vyvíjelo. Stačí se podívat, jak to bylo loni s Kubou Štěpánkem. Téměř žádnou šanci neměl, a pak se souhrou okolností vrátil do týmu a svými výkony si řekl o post brankářské jedničky," připomněl Jandač.

Nabídl však alespoň širší okruh gólmanů, z nichž chtějí trenéři vybírat. "Pokud by byl k dispozici Tomáš Vokoun, který přehodnotil svůj původně zamítavý postoj, tak je to pro nás jediná nominační jistota. Jinak jsou tam ve hře brankáři, které jsme točili. Do toho okruhu spadají Štěpánek, Schwarz a možná i Dominik Hašek, což je pak ale také otázka, jak to dopadne s Vokounem. Kdyby byl jednička Tomáš Vokoun, tak bychom chtěli, aby dvojku a trojku dělali mladší gólmani a sbírali zkušenosti."

Další varianty se však vedle Vokouna nabízejí i v zámoří. "Pavelec je s Atlantou na hraně postupu do play off. U Neuvirtha předpokládám, že ti půjdou s Washingtonem ve vyřazovacích bojích daleko. Ale je tam také Salák na farmě Floridy, kde chytá výborně. Těch jmen je hodně a možná jsem i na někoho ještě zapomněl," připustil Jandač.

Nic nového zatím nenastalo ve vývoji situace ohledně Jaromíra Jágra a Petra Čajánka. "Je s nimi v kontaktu Vláďa Růžička. Jarda nám dá záhy vědět, on sám se musí rozhodnout co a jak, takže to necháváme vcelku na něm, jestli v sobě najde motivaci a bude ochoten se připravit na MS. S Petrem Čajánkem je to něco podobného," řekl reprezentační asistent.

Pozvaní hráči:

Brankář: Jaroslav Hübl (Litvínov),

obránci: Karel Kubát (Litvínov), Petr Gřegořek (České Budějovice), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Tomáš Mojžíš (MODO Hockey/Švéd.),

útočníci: František Lukeš, Peter Jánský (oba Litvínov), Lukáš Květoň, Milan Gulaš (oba České Budějovice), Jan Bulis, Jiří Novotný (oba Mytišči/KHL), Jakub Klepiš (Omsk/KHL), Jaroslav Bednář (Nižnij Novgorod/KHL), Josef Straka (Čerepovec/KHL).

Program národního týmu před MS:

Středa 7. a pátek 9. dubna: Švýcarsko - Česká republika (Olten, Ambri).

Pátek 16. a sobota 17. dubna: Česká republika - Slovensko (Prostějov).

Čtvrtek 29. dubna až neděle 2. května: LG Hockey Games - Švédské hry (Stockholm).

Čtvrtek 6. května: Česká republika - Bělorusko (Praha).

Pátek 7. května: začátek mistrovství světa v Německu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud