Jakub Hlaváč
11. října 2014 • 16:28

Pardubice sparťany milované. Dojatý Ďaloga, Buchtele vyzval bratrance

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oblékají sparťanský dres, dřou v něm často do úmoru. Přesto v srdci mají kus Pardubic. Páteční duel na východě Čech byl pro trojici opor Pražanů hodně výjimečný. Vrátili se do arény, kde byli za bohy. Tomáš Rolinek, Marek Ďaloga a Jan Buchtele ji tentokrát vyloupili (3:0) v roli hostí.



Rychle shodit brusle, dres a jít se pozdravit se známými. A že jich Tomáš Rolinek v Pardubicích má. Vždyť nedaleko žije, do hlavního města každý den za prací dojíždí. Platí ho Sparta. Odvěký rival místní chlouby. Přesto má útočník ve svém předchozím působišti sympatie na své straně.

Vyhrál tady titul v roce 2005, tolikrát si na zdejším ledě lehl do střely, tolikrát předvedl svou příkladnou obětavost. To se nezapomíná. Ani když okolnosti rozhodly, že jeho výkony budou zdobit jiný tým. Nenáviděný tým.

I proto se pískot nesl ušima Jana Buchteleho. Forvarda, který jde do všeho naplno. Neodpustí si jediný souboj, umí dát gól. A taky tak v pátek učinil. To on byl nakonec autorem vítězné trefy, taky však dvakrát seděl na trestné lavici.

A ti, kteří ho dříve pro tyto vlastnosti oceňovali potleskem a vyvoláváním byli nyní logicky rozladěni. „Jezdím sem rád, jsem tady vlastně doma. Vždycky se dokážu správně nahecovat,“ říkal šikovný střelec.

Nastoupil dokonce proti svému bratranci, příbuzenská krev ho pojí se sedmnáctiletým forvardem Michaelem Špačkem. „Trocha rodinného hecování proběhla,“ přiznával hráč, který už má na kontě devět reprezentačních startů.

Nejhorší už má v Pardubicích za sebou, první návrat je nesložitější. Odbyl si ho v minulé sezoně. „Teď už je to pro mě jednoduší, těžší to měl Marek Ďaloga, ten trošku nervózní asi byl. Ale zvládl to výborně,“ připomínal slovenského obránce.

SESTŘIH: 10. kolo extraligy, Pardubice - Sparta 0:3
Video se připravuje ...

Že by byl nervózní trošku? Tak to tedy ne. Podle svých slov byl nervózní hodně… Vždyť se stěhoval z celé trojice jako poslední, jeho pocity jsou ještě hodně čerstvé. Navíc do Prahy šel původně za KHL, měl se představit ve Lvu.

Inu, jeho hodnocení utkání znělo takto: „Půl zápasu jsem ani nevěděl, kde jsem. Strašně těžko se hrálo. Byl jsem tu dva roky jako doma, udělal jsem si spoustu kamarádů. Těžké to bylo,“ odříkával ještě pln emocí.

„Fanoušci jsou tu úžasní, nemůžu říct křivého slova. Opravdu jsem tu prožil skvělý čas. Nevěděl jsem, co mám čekat. Snažil jsem se hrát co nejjednodušeji a nakonec to nebylo tak špatné. Hlavně, že máme tři body,“ oddychoval.

Sparťanský brankář Staňa vychytal Pardubice
Sparťanský brankář Staňa vychytal Pardubice

Ještě před úvodním vhazováním zašel pro radu právě za Rolinkem a Buchtelem. „Ptal jsem se, co přijde. A oni mi řekli, že se mám připravit, že to bude těžké. Bylo. Hodně těžké,“ zopakoval své pocity.

Nutno dodat, že ani jeden z této trojice svého bývalého chlebodárce nijak nešetřil. Všichni patří i ve Spartě mezi lídry a těžko byste hledali utkání, které by neodpracovali naplno.

Mimochodem, za jejich zády stál muž, který se v Pardubicích chtěl předvést z poněkud jiného důvodu. Gólman Rastislav Staňa se zde v létě hlásil o angažmá, jenže jednání nakonec zkolabovala. Teď se tedy připomněl čistým kontem.

„Vždycky to je tak, že když o vás někdo nemá zájem, tak se mu pak chcete ukázat. Naznačit, že udělal chybu,“ usmíval se po duelu hrdina večírku.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud