Jakub Hlaváč
29. března 2016 • 04:40

Pöpperle opět jedničkou Sparty. Proti Plzni chce zlomit prokletí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výzvy jsou před Spartou jasně postaveny. Klub čeká na titul (i finále) od roku 2007. Trenér Josef Jandač jde do sedmého extraligového semifinále v kariéře. Všechna předchozí prohrál. A v modrém půlkruhu se bude snažit Tomáš Pöpperle zlomit prokletí pražských maskovaných mužů. Série proti Plzni startuje dnes (17.50, ONLINE na iSport.cz) v pražské O2 Areně.



Dostal se do zápasu, který byl ze strany Sparty tuze špatný. Mizerný. Pro gólmana Tomáše Pöpperleho však znamenalo druhé čtvrtfinále proti Zlínu (0:4) šanci. Šanci ukázat, že on má být tím, kdo bude chytat. Vzal si ji. Teď je zase jedničkou.

Navenek nikdy moc emocí neprojeví. Zůstává v klidu. Nad věcí. Nějaké velké problémy si do hlavy nepouští, lepší ji mít v jeho profesi čistou. Ačkoliv to muselo být během sezony těžké. Pro zkušeného brankáře se nevyvíjela dobře.

Dostával laciné góly, chyboval. Až naštval majitele svého klubu. Nakázali sehnat náhradu, koupit jedenatřicetiletému matadorovi nového parťáka. Z KHL do Prahy přišel Kanaďan Danny Taylor, z východu se taktéž vrátil Filip Novotný. Vznikl přetlak.

„Nechci moc hodnotit, jak jsem tohle vnímal,“ vracel se k období nejistoty Pöpperle. „Každopádně jsem se na sobě snažil pracovat a připravovat se na každý zápas stejně. Tak, abych byl schopen naskočit kdykoliv,“ vysvětloval.

Čísla Tomáše Pöpperleho v sezoně 2015/16
Základní část Play off

Zápasy - 35
Výhry - 24
Průměr gólů  - 2,38
Úspěšnost zákroků  -  91,21 %

Zápasy - 4
Výhry - 3
Průměr gólů - 1,75
Úspěšnost zákroků  - 92,68 %

Když pak dostal příležitost, dokazoval své umění. Zlepšil se. Výrazně. „Začali jsme kluky střídat a on byl pak vždy velmi koncentrovaný. Chyb tam už moc nebylo,“ všímal si i trenér Josef Jandač rostoucí formy svého důležitého svěřence.

Před partií se Zlínem došlo na závažné rozhodnutí. Kdo bude jednička, kdo dostane důvěru jako první. Byl to Taylor. Výsadní postavení si užíval pouze zápas a půl. V tom druhém musel za stavu 0:3 střídat, odnesl mlhavý výkon celého mužstva. Na plac šel jeho kolega.

„V tu chvíli mi určitě pomohly zkušenosti z minulosti. Navíc jsem byl nachystaný, protože jsme se o té původní nominaci dozvěděli až den předem. Člověk chce hlavně pomoci,“ říkal stříbrný muž z MS 2006.

Tomáš Čachotský ze samostnatného nájezdu překonává Tomáše Pöpperleho
Tomáš Čachotský ze samostnatného nájezdu překonává Tomáše Pöpperleho

Podařilo se mu to. Na Moravě dovedl oba duely k vítězství, vyřešil řadu ošemetných situací. Vrátilo se k němu i štěstí, když za ním sem tam zazvonily tyčky. Výraznější zaváhání přišlo až v koncovce pátého klání při špatné rozehrávce. Na postupu nic nezměnilo.

„Měl jsem velkou radost, že jsme to takhle zvládli. Že by tam bylo nějaké osobní zadostiučinění? To vůbec. Užívám si to s tou partou, to je důležité,“ přibližoval Pöpperle triumfální pocity po přechodu do dalšího kola play off.

Dnes půjde na led znovu on, zasloužil si to. Vyzve Plzeň, na kterou má dobré vzpomínky. Vždyť v ročníku 2009/10 tam pomohl vyhrát základní část. „Dařilo se nám a obecně to bylo super. Mám tam rád i zimák, fanoušky. Vím, že teď půjdou proti nám, ale na to jsme zvyklí,“ podotkl.

Teď ho čeká souboj se střelcem Dominikem Kubalíkem, s nejlepší přesilovkou v play off. Znovu bude tím, koho budou všichni sledovat. Věří si, že to ustojí. Pomáhat mu mohou i šťastné myšlenky z dob minulých. Třeba fakt, že k titulu už jednou došel. S Berlínem v německé lize v roce 2006.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud