Tomáš Vrábel
22. června 2016 • 16:40

Liberec odhalil svou zbraň. V herní analýze má prsty i Ninja

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tažení Liberce za extraligovým titulem jen těžko někdo zopakuje. Vytvořil bodový rekord v základní části a v play off padl jen dvakrát. V mnoha ohledech byli na severu Čech pokrokoví, jedním z nich byla herní analýza. Klub nyní na svých internetových stránkách zveřejnil, že spolupracoval s Janem Morkesem, českým průkopníkem moderních statistik. A spolupráci prodloužil o další tři roky.



Deník Sport už v prosinci psal o tom, jak Bílí Tygři pracují s pokročilými statistikami. Sbíral data o tom, z jakých pozic a kam jeho hráči střílí, jak často cloní brankáři soupeře, jakým způsobem a s jakou úspěšností vstupují a vystupují z obranných a útočných třetin, úspěšnost jednotlivých signálů při přesilovce a v neposlední řadě statistiku Corsi, která pracuje stejně jako plus/minus, ovšem zaznamenává střely na brány, mimo a ty zblokované. A to hlavně při hře 5 na 5. Tyto statistiky přišly ze zámoří.

S tím vším Liberci pomáhal Jan Morkes, který se přezdívá The Hockey Ninja. To on s pokročilými statistikami začal pracovat veřejně jako první v Česku, založil si blog a na to konto ho Bílí Tygři před minulou sezonou oslovili. První kontakt proběhl mezi ním a videokoučem Alešem Vladykou.

„Nakonec z debat vznikl nápad na pilotní projekt spolupráce, který pokračoval celou minulou sezónu. A nyní jsem se s vedením Bílých Tygrů dohodnul na další tříleté spolupráci, kdy já i můj bratr David budeme členy širšího realizačního týmu,“ přiblížil Morkes pro klubový web.

„Soustředili jsme se na poskytování co nejlepších informací realizačnímu týmu o zápasech, hráčích a potenciálních soupeřích. Aby měli k dispozici slovní hodnocení, ale také objektivní čísla. Čísla, která nevznikají známkováním, ale jsou záznamem dění na ledě. Sledujete proto takové parametry, které mají nějaký vztah k vítězstvím, jsou zpravidla stabilní a pomáhají pochopit, proč jsme vyhráli nebo prohráli.“

Mojžíš přišel na základě statistik

Liberecký kouč Filip Pešán už v prosinci Sportu popsal, v čem jsou pro něj tyto statistiky důležité a jak s nimi pracuje. „Tato čísla používáme na to, abychom si doplnili nebo potvrdili tendence našich názorů. Nejdůležitější součástí je ale zpětná vazba k hráčům, kteří na to nemají co říct. Debaty typu: ,Dneska ti to moc nešlo‘ je nepřesvědčí. Když mu ukážu statisticky zpracovaný jeho zápas, tak nemá odpověď,“ přiblížil. A dodal: „Když třeba zjistíme, že bek na vrcholu má o polovinu méně střel než obránce z druhé formace, už tady okamžitě s námi sedí a bavíme se o tom, jak je to možné, když hraje stejný post, podobný čas a rozdíl je tak obrovský.“

Konkrétně měl Pešán například zpracovaný i příchod obránce Tomáše Mojžíše v průběhu sezony. Přicházel z finské ligy, která část pokročilých statistik uveřejňuje, a tak moc dobře věděl, odkud a s jakou úspěšností nejraději střílí a podobně. A hodil se mu do koncepce, nakonec byl Mojžíš i důležitým článkem přesilových her.

A všechna tato data byla pro Liberec užitečná. Proto spolupráci s Morkesem prodloužil na další tří roky. „Do další sezóny vstupujeme mnohem lépe informovaní a s jasnou představou, co chceme zlepšit. Máme spoustu nových plánů a rádi bychom pracovali s mnohem větším množstvím informací. Jedním z nápadů je, aby alespoň část dat mohli používat i hráči a pomáhala jim v přípravě podobně jako třeba hráčům v mnoha klubech anglického fotbalu,“ uzavřel Morkeš.

Jaké statistiky Liberec například sbíral?
Pozice pro zakončení i to, kam a s jakou přesností střely míří
Nevyužité střelecké příležitosti
Výstupy z obranné třetiny a vstupy do útočn
Úspěšnost jednotlivých signálů při založení přesilové hry
Výpomoc spoluhráčům při početní výhodě

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud