16. dubna 2014 • 11:56

Úspěšná sezona bude až po výhře nad Magnitkou, řekl Novotný

Autor: ČTK
Sezona 2013/14 skončí pro hokejisty Lva Praha úspěchem, to je jisté již nyní. Český klub dokázal překvapivě postoupit až do finále play off Kontinentální ligy proti Metallurgu Magnitogorsk. Podle kapitána Jiřího Novotného však bude možné o sezoně říct, že byla úspěšná, až v případě, že Lev poslední sérii vyhraje a získá Gagarinův pohár.


"Sezona zatím úspěšná není. Až vyhrajeme poslední zápas nad Magnitogorskem, tak úspěšná bude. Je pravda, že nikdo nečekal, že budeme ve finále, ale my se s tím nespokojíme," řekl Novotný odhodlaně před pátečním startem finálové série.

Zkušený útočník se už na start rozhodujících bojů těší. "Bylo dobré, že jsme měli trochu čas potrénovat a připravit se po taktické stránce na zápasy s Magnitkou. Čeká nás úplně jiný tým. Škoda, že nezačínáme doma, ale nedá se nic dělat. Neuhráli jsme si body v základní části," uvedl třicetiletý centr.

Lev dosavadní tři série začínal vždy v domácím prostředí, proti Metallurgu se ale nejprve představí na ledě soupeře. "Venku by to chtělo urvat jedno vítězství, i když to bude těžké. Po celou sezonu jsme ale hráli venku možná lépe než doma, takže bych byl rád, kdyby nám to vydrželo," přál si Novotný.

Jedním z klíčových faktorů celého finále bude, zda se Lvu podaří uhlídat elitní útok soupeře. Sergej Mozjakin, Jan Kovář a Danis Zaripov obsadili první tři místa v kanadském bodování základní části KHL a daří se jim i v play off.

"Víme o jejich síle. Všichni tři jsou perfektní hráči a hlavně produktivní. Jejich síla je v ofenzivě. Je potřeba trošku zbystřit a hrát to s nimi, s jejich lajnou, na 0:0," uvědomuje si Novotný. "Předvedli, že i tři lidi mohou rozhodovat zápasy. Ne jen jeden, ale po celou sezonu. Převážně dávali góly jen oni. Je to ale kvalitní tým, který má čtyři lajny a výborného gólmana Košečkina. Nejsou to jen oni, ale je to jejich největší síla," řekl.

Rusko-česká trojice "úřaduje" zejména v přesilových hrách. Lev se tak musí vyvarovat faulů. "Pokud jim dáme tolik přesilovek, jako jsme dali soupeřům v sériích s Donbassem a Záhřebem, tak by se nám to mohlo vymstít. Pokud budeme hrát pět na pět, tak si myslím, že to bude výhoda pro nás. Na to máme kvalitnější hráče," soudil Novotný.

Lev se pokusí ve finále změnit i nepříznivou bilanci ve vzájemných zápasech s Magnitogorskem; všechny čtyři souboje ve dvou sezonách prohrál. V tomto ročníku byly ale oba duely vyrovnané. "U nich jsme hráli lepší zápas než u nás. Doma jsme dostali vyrovnávací gól čtyři sekundy před koncem základní hrací doby a pak prohráli v prodloužení. Hráli jsme ale vyrovnané utkání," vzpomínal Novotný

Stejně jako v semifinále play off bude Lev své domácí zápasy hrát v O2 areně, ne jako v základní části ve starší Tipsport areně. Až v předešlé sérii přitom Pražané zlomili nepříznivé výsledky v multifunkční aréně, ve které předtím prohráli všechny zápasy.

"Už nás to štvalo. Všechno jsme v 02 areně změnili a zatím to vychází. Tři zápasy, tři výhry. Doufám, že na to navážeme a budeme v tom pokračovat," přál si Novotný, který si užívá i zvýšený zájem o zápasy Lva. "Když jsme minulý rok začali, tak to bylo takové nemasné neslané. I letos, i když jsme hráli v základní části výborně, to pořád nebylo ono. Teď, když jsme postoupili, tak zájem je obrovský. Navíc je takový srdečný," dodal Novotný.

Články odjinud


Články odjinud