17. dubna 2014 • 20:04

Delegáti už nebudou dělat výjimky, fanoušci musejí fandit slušně

Autor: ČTK
Ve zbytku sezony fotbalové ligy již nebudou delegáti ani sudí tolerovat chování fanoušků na stadionech, které překročí únosnou mez. Ve 24. kole, které bylo prvním po zpřísnění přístupu k nesportovnímu skandování a transparentům, byl režim ještě mírnější i kvůli pražskému derby. Jak ale dnes oznámila fotbalová asociace FAČR, od nadcházejícího víkendu již bude platit přísný režim bez výjimek. Pokud se fanoušci nevyvarují nesportovního chování, hrozí přerušení či ukončení zápasů.


Výkonný výbor FAČR na svém zasedání 1. dubna rozhodl o zpřísnění přístupu k chování fanoušků v hledišti a minulé pondělí o tom instruoval delegáty. Ti zároveň měli pokyn k tomu, aby ve 24. kole, které bylo "testovací", byli shovívavější. I s ohledem na pražské derby Sparty a Slavie. "Delegáti utkání byli instruováni k určitému nadhledu tak, aby nebyla narušena regulérnost zápasů a především pak derby pražských S, které bývá obvykle velmi vypjaté," řekl ředitel komunikace FAČR Ondřej Lípa.

Hodnocení situace na stadionech ve 24. kole však FAČR utvrdilo v tom, že přísný režim je třeba a delegáti již nemají dělat výjimky. "Na některých stadionech překračovaly projevy v ochozech únosnou mez, proto v nadcházejících kolech bude přístup delegátů důslednější bez výjimek," ohlásil FAČR.

Podle metodického pokynu z roku 2008, který se dosud důsledně nedodržoval, se musejí fanoušci v hledišti vyvarovat násilností, užívání pyrotechniky a hromadného skandování morbidních hesel či vulgárních útoků na osobní integritu. Pod to patří i hromadné slovní útoky na hráče a další představitele fotbalu.

Nepřípustné jsou tak například v poslední době na stadionech oblíbené vulgární urážky předsedy FAČR Miroslava Pelty či výhružné pokřiky směrem k hráči, což se dělo například v 19. kole u sparťanských fanoušků směrem k plzeňskému fotbalistovi Davidovi Limberskému, mimo jiné transparentem "Limberský chcípni". Naopak další oblíbené skandování "Pelta ven" předpisy neporušuje, jelikož jen vyjadřuje názor bez použití vulgarit a bez útoku na danou osobu.

Pokud se v hledišti objeví násilí, pyrotechnika či se nepřístojné skandování změní na hromadné, je na delegátovi a 4. rozhodčím, aby situaci posoudili a následně upozornili pořadatele a jeho prostřednictvím i hlasatele. Ten vyzve fanoušky, aby s problémovým chováním přestali. Pokud se situace bude opakovat, hlavní rozhodčí přeruší zápas. V případě třetího provinění bude utkání předčasně ukončeno. Následně řídící orgán soutěže určí, která ze stran se provinila, a rozhodne o tom, zda bude utkání kontumováno ve prospěch jedné strany či zda dojde ke dvojí kontumaci nebo k opakování zápasu.

Tyto předpisy existují od roku 2008, ale až nyní jsou důsledněji uplatněny. Jde o důsledek zápasu mezi Baníkem Ostrava a Spartou, který kvůli násilí na tribunách vyvolal velké diskuze o bezpečnosti na stadionech. FAČR se následně při jednáních s ministerstvy vnitra a školství zavázala, že bude důsledně využívat všechny své možnosti a předpisy k vytvoření lepší atmosféry na stadionech.

Články odjinud


Články odjinud