17. dubna 2014 • 21:47

Růžička je za výhry rád, ale přijdou podle něj těžší prověrky

Autor: ČTK
Čeští hokejisté se v posledním domácím utkání před mistrovstvím světa v Minsku a zároveň v celé sezoně rozloučili výhrou nad Norskem 5:1 a zatím procházejí přípravnou sérií Euro Hockey Challenge bez ztráty bodů. Kádr staronového reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky plný nováčků či hráčů bez větších zkušeností v národním týmu má ze dvou utkání v Děčíně s Dány a dalších dvou klání v Havlíčkově Brodu skóre 17:3. Růžička ale upozorňuje, že těžší prověrky teprve přijdou.


Kouč byl rád, že jeho týmu navázal na podařený středeční výkon a výhru 6:2. "Vždycky je to druhé utkání mnohem těžší. Povedlo se nám dát zase v první třetině dva góly a tím jsme se udrželi v klidu. Hráli jsme velice dobře," řekl Růžička.

Do hry zařadil v Havlíčkově Brodu za dva dny opět téměř celý kádr. Oproti minulému duelu nahradil v české sestavě v brance Alexandra Saláka Jakub Kovář, v obraně místo Tomáše Mojžíše nastoupil Tomáš Linhart a v útoku chyběli Jakub Petružálek, Michal Vondrka a Vladimír Svačina, zatímco hráli Martin Růžička, Lukáš Kašpar a od začátku Jakub Valský.

Teď už bude hrát národní tým jen venku. Před šampionátem se představí ve dvou zápasech ve Švýcarsku a na Oddset Hockey Games ve Stockholmu proti domácímu Švédsku, Finsku a Rusku. "Víme, že až tyto zápasy nás prověří víc. Tam se uvidí, jak to půjde," prohlásil Růžička.

Hned v pátek bude národní tým pokračovat v tréninku v pražském Edenu, kde se nově připojí obránce Jakub Krejčík s útočníky Janem Buchtelem a zkušeným Tomášem Rolinkem ze Sparty. V kádru zůstává stále všech 32 hráčů a po výkonech z Děčína i Havlíčkova Brodu bude prý těžké tým zužovat.

"Máme z toho zamotanou hlavu, kluci hrajou výborně. Všichni budou v pátek na tréninku a uvidíme dál," uvedl Růžička. Za dva dny v Havlíčkově Brodu si hned sedm jeho svěřenců připsalo premiérové trefy v národním týmu.

"Jsme rádi, že to hráčům jde. Jak jsme teď trénovali dva tři týdny, tak si to kluci docela zažili a Norové si včera ani dneska nevěděli rady. Nejde o výsledek, chceme vidět, jak to týmu hraje, a jsme spokojení. Najdeme plno věcí, které můžeme vytknout, ale když to vezmu zhruba, tak za dvě poslední utkání toho není moc," uvedl Růžička a těší jej, že jsou členové současného kádru příslibem do budoucna.

Kouč mistrů světa z let 2005 a 2010 si také pochvaloval atmosféru v Havlíčkově Brodu i předtím v Děčíně. "Je dobře, že se v Děčíně a Havlíčkově Brodu hrálo. Propagace hokeje a národního mužstva je velice dobrá. Příště to mohou být zase jiná města a lidi si to určitě vychutnají," dodal Růžička.

Články odjinud


Články odjinud