17. června 2014 • 11:09

Synek se těší na další souboj s Drysdalem, první od olympiády

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Skifař Ondřej Synek by se o víkendu měl téměř po dvou letech opět utkat se svým hlavním rivalem Mahém Drysdalem z Nového Zélandu. Olympijský vítěz z Londýna a pětinásobný mistr světa prakticky vynechal loňskou sezonu, stejně jako Synek je ale přihlášen do druhého závodu Světového poháru ve francouzském Aiguebelette. Český reprezentant se už na soupeře těší.


"To, že je Drysdale přihlášený, je podstatné. Je to můj úhlavní, celokariérový soupeř. Jsem zvědavý, jestli se dostal zpět do formy, ve které byl na olympiádě. Měl rok pauzu, volnou sezonu a určitě to pro něj nebylo jednoduché," řekl Synek v rozhovoru s ČTK.

Drysdale po triumfu v Londýně odpočíval, přijel sice na světový šampionát do korejského Čchungdžu, ale neuspěl tam. Pětatřicetiletý Novozélanďan nedokázal postoupit ani do semifinále a ze závodu pak předčasně odstoupil. Synek se poté v Čchungdžu radoval z druhého zisku mistra světa.

Veslař pražské Dukly letos již ovládl mistrovství Evropy v Bělehradě, v Aiguebelette jej ale nejen kvůli Drysdaleovu startu čeká těžší konkurence. "Přijede například i Kubánec Fournier Rodriguez. Bude to pro mě zatím největší závod v sezoně, ale za tři týdny v Lucernu to bude mnohem větší, našlapanější," poukázal Synek na to, že mimoevropští veslaři budou mít před závěrečným závodem SP více času na aklimatizaci.

Synek si přípravu na závod v Aiguebelette zpestřil startem na Primátorkách, kde usedl do osmiveslice. A následně si pochvaloval, že musel veslovat ve vyšším tempu, což se mu hodí i na skifu. "Já to moc nepociťuju, ale trenér říkal, že jsem se trochu zrychlil technicky. Uvidíme v závodě. Teď se to nedá říct. Navíc jsem netrénoval v Račicích, takže jsem si ani nemohl orientačně měřit časy. Na Vltavě to nejde, tam jsou podmínky pokaždé jiné," uvedl Synek.

V sobotu si svěřenec trenéra Milana Dolečka staršího otestoval formu i na cyklistickém závodě, představil se na Houšteckém cyklomaratonu ve Staré Boleslavi. "Bylo to super. Už sbírám poháry i v cyklistice," smál se Synek, který v závodě na 60 km obsadil osmé místo a ve své kategorii byl druhý. "Měl jsem za úkol uviset čelo a to se mi podařilo," pochvaloval si.

Nadcházející závod v Aiguebelette pro něj bude důležitý i proto, že za rok se na stejném místě uskuteční MS, které bude hlavní kvalifikací na olympiádu v Riu de Janeiro. "Hlavně z toho pohledu je důležité tam jet. Vyzkoušet a omrknout si, co kde je. Seznámit se se závodištěm. Pak to jde všechno lehčeji," uvedl Synek, který na tamním jezeře ještě nikdy nezávodil. Poslední velká akce se v Aiguebelette konala v roce 1997.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud