29. července 2014 • 14:00

Kajakář Hradilek je zpět v tréninku, připravuje se na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek se vrátil po zranění do plného tréninku a počítá se startem na mistrovství světa ve vodním slalomu v USA, kde bude v září obhajovat zlato z loňského šampionátu v Praze. Český kajakář přerušil sezonu před dvěma měsíci po mistrovství Evropy ve Vídni kvůli vyhřeznuté ploténce mezi krčními obratli a bolestem krku a pravé ruky. Nyní už je v plné přípravě a závodní návrat chystá za dva týdny při finále Světového poháru v Augsburgu.


"Už jsem v situaci, kdy mi přijde normální se probudit bez bolesti," řekl na dnešním setkání s novináři Hradilek. Po šampionátu ve Vídni si dal tři týdny absolutní klid, pak chodil na infuze a cvičil s profesorem Pavlem Kolářem. Na vodě už trénuje tři týdny, až v posledních dnech ale začal s intenzivní přípravou. "Kvůli tomu, že jsem byl dva měsíce mimo, jsem začal jezdit volně na hladké vodě," uvedl Hradilek. Sice krk pořád cítil, ale tělo prý musí dělat to, na co je zvyklé. "Osvědčilo se to, teď si mi na divoké vodě jezdí dobře," ujistil.

Po návratu cítil nadšení a dokonce koketoval s myšlenkou, že by jel už tento víkend na závod SP v Seu, ale nápad zavrhl. "Dva měsíce jsem pořádně nejezdil, mám za sebou třináct pořádných tréninků na vodě, chce to čas. I když se cítím dobře, tak na videu to tak dobře nevypadá," konstatoval Hradilek. "Za dva týdny by to ale už mělo být lepší, i když ten Augsburg pojedu z plného tréninku, abych dohnal to manko," uvedl.

Krk má v pořádku, jen po pondělní fázi cítil větší únavu. "Dnes ráno jsem byl u pana Koláře a všechno je v pohodě, ploténka je v klidu. Jen svaly na krku nejsou dva měsíce zvyklé nic dělat," vysvětlil. Trénuje dokonce se speciálním límcem, který chrání před chladem, ale také aby si uvědomil, že ještě musí dávat pozor. "Všechno se soustředí na mistrovství světa, teď mám období v tréninku, které mívám normálně v březnu dubnu," uvedl.

To představuje hlavně těžší tréninky na fyzičku a vytrvalost. Také občas Hradilek zajde do posilovny, ale jen kvůli lehčím balančním cvičením. "Už nebudu posilovat, svalů mám dost, spíš chci se udržovat, zpevňovat a zlepšit i techniku pádlování a záběru," popsal subtilní slalomář, co ho hlavně čeká. Uvědomuje si, že problém se může vrátit. "Určitě to není jednou provždy pryč, ten sport je náročný a moje svaly mají sílu, takže to odnáší páteř," objasnil.

Zatímco reprezentace strávila poslední dva týdny v Deep Creeku v USA tréninkem na tamní nové trati pro MS, Hradilek zůstal doma. "Je to lehká nevýhoda. Mohl jsem tam letět, ale spíš bych se tam trápil, tak jsem trénoval tady. Mám zprávy, jak to tam vypadá, kanál vypadá specificky, ale od třech lidí jsem slyšel, že mi bude sedět, tak tam nemusím jezdit trénovat," řekl v žertu.

O aktuální formě mu napoví právě SP v Augsburgu. Pokud by na tom byl extrémně špatně, což nepředpokládá, svou účast na MS by zrušil. Stejně jako v případě, že by ho krk opět začal trápit. "To bych to asi už řešil razantnější metodou," připustil. "Ale věřím, že to bude dobré. Sice jsem dva měsíce na vodě pořádně nejezdil, ale snad jsem to nezapomněl. Mám tu trofej za titul mistra světa a nechci ji nikomu dávat," zakončil s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud