20. srpna 2014 • 21:43

Původně se z kvalifikace omluvil, pak Houška pomohl zdolat Gruzii

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Od konce května se nymburský basketbalista Pavel Houška připravoval individuálně a kvůli rodinným problémům se omluvil z reprezentace. Nakonec se však po dohodě s trenérem Ronenem Ginzburgem rozhodl dodatečně k národnímu týmu připojit i v rozjeté kvalifikaci, což se ukázalo jako geniální tah. Ač nerozehraný, předvedl Houška v dnešním utkání s Gruzií mimořádný výkon a měl velký podíl na klíčové výhře 86:67.


"Je to perfektní návrat do reprezentace. Měl jsem rodinné problémy, kvůli kterým jsem se omluvil, ale byl jsem pořád s trenérem v kontaktu. A když se to vyřešilo, tak jsem se moc rád připojil. Děkuji klukům, že mě přijali," řekl novinářům Houška.

K týmu se připojil teprve minulý týden a v neděli už naskočil do utkání s Maďarskem místo zraněného Tomáše Satoranského. Stihl však odehrát dvě minuty. Dnes už ale byl společně s Ondřejem Balvínem klíčovou postavou českého týmu pod košem.

Dlouho poutal pozornost zejména dobrou obranou gruzínské hvězdy Zazy Pačuliji, v poslední čtvrtině však zazářil i v útoku a proměnil tři důležité trojky, které českému výběru pomohly odskočit na potřebný rozdíl ve skóre kvůli lepší bilanci ve vzájemných zápasech. "První důležitý krok byla výhra, ale měli jsme v hlavě, že chceme vyhrát o víc než 11 bodů, a to se podařilo," těšilo Houšku.

Sám k tomu za 16 minut hry přispěl 13 body. "Jsem strašně rád, že jsem dostal šanci na hřišti, a snažil jsem se jí maximálně využít. Moc bych chtěl ale poděkovat spoluhráčům, protože oni pro mě připravili ty volné střely. Kdyby v prvním poločase kluci skvěle nenajížděli do koše, tak by nebylo tolik prostoru na střelbu," konstatoval Houška.

Střelbu přitom během léta příliš netrénoval, jelikož připravovat se mohl jen individuálně a to zejména po fyzické stránce. "Fyzicky jsem se připravoval po celou dobu, co jsem nebyl s týmem, ale balon jsem nedržel dlouho v ruce, takže to bylo složitější. Teď si ale přidávám střelbu po trénincích," líčil Houška. Přesto se do střelby dlouho netlačil, pomohlo mu však to, že hned první trojka propadla obroučkou. "Chytil jsem se tou první trojkou a pak už jsem si věřil a zkoušel jsem to znova a znova," dodal zkušený pivot.

V pivotmanském souboji tak překonal i hvězdného Pačuliju, který má na kontě téměř 800 utkání v NBA. Ten za 30 minut nastřílel jen 10 bodů, nejméně v dosavadním průběhu kvalifikace. "Jsem rád, že se mi podařilo docela slušně bránit Pačuliju, ale střídali jsme se na něm, takže to byl hlavně týmový výkon. Souboje s Pačulijou byly tvrdé, ale těžil jsem z toho, že mým spoluhráčem v Nymburce byl loni Rašíd Mahalbašič, který je podobné váhové kategorie," doplnil Houška.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud