22. srpna 2014 • 19:19

Ogier po nehodě přišel v Německu o šanci na výhru, vede Latvala

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šance mistra světa Sébastiena Ogiera na vítězství v Německé rallye zhasly stejně jako loni už v pátek. Francouzský pilot týmu Volkswagen měl v dnešní poslední rychlostní zkoušce nehodu, dostal desetiminutovou penalizaci a propadl se z vedoucí pozice až na 35. příčku. První etapu tak vyhrál jeho týmový kolega Jari-Matti Latvala, Čech Martin Prokop je desátý.


Třicetiletý lídr šampionátu Ogier vyhrál v průběhu úvodního dne tři ze šesti erzet a ve vyrovnaném souboji s Latvalou vedl, závěr etapy se mu ale stal osudným. V tradičním testu vinicemi s názvem Moselland vyletěl se svým VW Polo z hlavní trati na níže položenou cestu, a i když dojel po hlavní silnici do depa, za neabsolvovanou erzetu dostal desetiminutovou penalizaci.

"Byla to čistě moje chyba. Ráno při prvním průjezdu jsem v téhle zatáčce brzdil moc brzo, takže jsem to chtěl odpoledne udělat lépe. Nový brzdný bod byl ale zjevně příliš pozdě," uvedl Ogier, jenž bude navzdory velké ztrátě v rallye pokračovat. "Na umístění mezi nejlepšími za těchto podmínek pomýšlet nemůžeme, ale spoustě fanoušků Volkswagenu dlužíme předvést alespoň dobrou show," dodal úřadující šampion.

Černý pátek zažil Ogier na tratích v okolí Trevíru už loni, kdy si mohl právě v Německu zajistit mistrovský titul. Tehdy také havaroval a rallye dokončil jen díky pravidlu superrallye.

Po odstoupení Ogiera je tak v čele druhý muž průběžného pořadí MS Latvala. Má velkou šanci snížit Francouzův náskok, jenž před Německem činil 44 bodů. Finský pilot vede o 37 sekund před Britem Krisem Meekem v citroënu, třetí je s odstupem 42,6 loňský vítěz Dani Sordo ze Španělska z týmu Hyundai.

Prokop, jenž byl loni v Německu čtvrtý a vyrovnal tak svůj nejlepší výsledek v kariéře, ztrácí na desátém místě přes dvě minuty. Jednatřicetiletý pilot od začátku zajížděl se svým fordem časy na úrovni počátku druhé desítky pořadí a stěžoval si, že nemůže chytit správný rytmus.

"Něco je špatně, jen nevím co. Auto je hrozné, těžko se řídí," lamentoval v průběhu dne. Později dospěl k názoru, že měl poškozené brzdy. "Myslím, že jsme ráno před první zkouškou zničili brzdy. Změnili jsme způsob brždění a je to lepší," řekl.

V sobotu je na programu osm testů, soutěž vyvrcholí čtyřmi erzetami v neděli.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud