30. září 2014 • 13:00

Strachová má chuť vítězit a neví, zda ji čeká poslední sezona

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Před třináctou sezonou mezi elitou se sjezdařka Šárka Strachová cítí duševně v pohodě a lyžuje s větší radostí. Bývalá mistryně světa a bronzová olympijská medailistka ve slalomu z Vancouveru 2010 ale cítí i touhu po založení rodiny, ještě však neví, jestli nadcházející zima bude její poslední.


"Nechme se překvapit, já sama nevím," řekla devětadvacetiletá Strachová na dnešním setkání s médii. V průběhu rozhovoru spočítala, že ji čeká třináctá sezona ve Světovém poháru. A věří, že to bude šťastná třináctka. "Tak určitě to může být i poslední sezona, ale nemusí. Budu se řídit svojí intuicí, která mi po minulé zimě řekla, že u toho ještě mám zůstat. Uvidíme, co mi řekne po sezoně."

Od svého nejbližšího okolí má plnou podporu, aby dál lyžovala. Bojuje především sama se sebou, jestli skončit, nebo pokračovat. "Už tam je taková ta touha po rodině a změně harcovního života na víc rodinný, ale je tam i ta druhá půlka, která chce vyhrávat. Ta mužská soutěživá energie," řekla.

Strachová má za sebou vydařenou letní přípravu, do které nově zařadila thajský box, a minulý týden se vrátila ze soustředění v Argentině. "Cítím se zase o velký kus klidnější a lyžuju s ještě větší radostí. Po fyzické i po té duševní stránce se cítím velmi dobře. A kdybych v sobě necítila potenciál a chuť vítězit, tak bych toho nechala," řekla.

Jezdit bude jenom slalom a obří slalom, kterým sezonu začne na ledovci v Söldenu 25. října. Konkrétní cíle si tradičně nedává. "Chci být co nejrychlejší a zajet top výsledek v každém závodu a uvidíme, jak na tom budou soupeřky," usmála se a ujistila, že jí nechybí motivace prát se s lesem branek na zledovatělém svahu. "Chci se zase kousek posunout dál a hledat si své hranice a vyplňovat rezervy, které cítím. Je to o objevování svých možností, kam až se můžu dostat a zajít," doplnila.

Strachová má ze slalomů doma kompletní sadu medailí z mistrovství světa a z olympiády bronz. V kariéře už měla dvakrát na dosah také zisk malého křišťálového glóbu za točivou disciplínu, po kterém vždy hodně toužila. Ráda by blyštivý pohár do své sbírky přidala, ale neupíná se k němu tak dychtivě jako dřív.

"Podařilo se mi na něj přestat myslet tak intenzivně a pomohlo mi to. Budu jezdit uvolněněji, protože že jsem si připustila, že se to může podařit, ale taky nemusí," řekla svěřenkyně rakouského trenéra Klause Mayrhofera. "Dřív jsem si vysnila, že to tak bude, a myslím, že mě to svazovalo. Letos pro to udělám maximum, ale vím, že tam je možnost, že to nevyjde. Nechám se překvapit, co přijde," řekla.

Už myslí i na budoucnost bez lyží. Začátkem roku 2015 proto spustí projekt VO2max, centrum terapie a tréninku v rámci prodejny Scott v Praze. "Až skončím s kariérou, tak se tomu budu věnovat naplno. Jsem tam hlavně od zastřešení, řízení a časem bych se chtěla zapojovat víc, ale čekají mě ještě nějaké kurzy a dovzdělání," řekla.

Centrum má nabízet pro širokou veřejnost klasickou fyzioterapii a fyzikální terapii za pomoci přístrojů. "Pro lidi, které trápí chronické bolesti. Těm poradíme s kompenzacemi, jak žít plnohodnotný život a sportovat bez bolesti," plánovala Strachová. V tréninkové části například centrum nabídne zájemcům program, jak se připravit na maraton.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud