1. března 2015 • 08:36

Zasedání MOV v Riu narušily protesty ekologických aktivistů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zasedání členů exekutivy Mezinárodního olympijského výboru v dějišti příštích her Riu de Janeiro narušily protesty ekologických aktivistů. Několik z nich proniklo do vestibulu hotelu na proslulé pláži Copacabana a stěžovalo si hlavně na zásah do přírody kvůli vybudování golfového hřiště.


"Zloději. Vrazi," křičela jedna z žen. Svědky scény bylo i zhruba sto novinářů, kteří čekali na tiskovou konferenci. K funkcionářům MOV se ochránci životního prostředí nedostali, ti zasedali ve druhém patře.

"Nejsme proti olympiádě, ale proti korupci kolem golfového hřiště, kterou vytváří starosta (Ria). Kradou a jako omluvu si berou olympiádu," řekla další aktivistka.

Malá skupina s transparenty či píšťalkami se nehodlá smířit s tím, že golfové hřiště vzniklo částečně v přírodní rezervaci, nebo třeba s tím, že kvůli jachtařským závodům má být vykáceno na tři sta stromů. Připomínali také sliby zástupců města, že vyčistí odpadní vody, což se zatím nestalo. "Máme dvě hřiště na golf, nepotřebujeme třetí," znělo opakovaně od demonstrantů.

Rio de Janeiro bude hostit olympijské hry v létě 2016.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud