29. března 2015 • 13:05

Vettel už ve druhém startu za Ferrari přerušil nadvládu Mercedesu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Němec Sebastian Vettel se ve druhém startu od příchodu do Ferrari dočkal vítězství a triumfem ve Velké ceně Malajsie formule 1 přerušil osm závodů trvající nadvládu stáje Mercedes. Její piloti obsadili zbylá místa na stupních vítězů, Brit Lewis Hamilton byl druhý a udržel vedení v šampionátu, Němec Nico Rosberg třetí. Sedmnáctiletý Max Verstappen z týmu Toro Rosso se na sedmém místě stal nejmladším bodujícím pilotem v historii.


Mercedes naposledy nezvítězil při loňské Velké ceně Belgie, kterou ovládl Australan Daniel Ricciardo s vozem Red Bull, tehdy po vzájemné kolizi Hamiltona s Rosbergem. Hamilton od té doby vyhrál sedm z osmi závodů a jednou byl druhý za Rosbergem. V Sepangu nečekanou porážku přijal a označil ji za zaslouženou.

"Musím Sebastianovi a Ferrari hodně pogratulovat. Dal jsem do toho všechno, ale dnes podali skvělý výkon. Věděl jsem, že udělali krok kupředu, ale netušil jsem, že až tak velký. Dnes byli příliš rychlí," řekl Hamilton.

Vettel ukončil téměř dvouleté čekání slavné italské stáje na vítězství. Rudý vůz ovládl naposledy Velkou cenu Španělska v květnu 2013. Čtyřnásobný světový šampion Vettel se sám dočkal prvenství poprvé po více než roce a od série devíti vítězství na závěr mistrovské sezony 2013. "Ferrari je zpět," ozývalo se po závodu v týmové vysílačce.

"Jsem velmi šťastný a pyšný, nemám slov. Porazili jsme mercedesy férovým způsobem na trati, je to skvělé," rozplýval se Vettel. "Dnešní den je pro mě velmi speciální a navždy bude součástí mého já," řekl o čtyřicátém vítězství v kariéře. Už jen jedna výhra ho dělí od Brazilce Ayrtona Senny, třetího muže historických statistik.

Fernando Alonso, který byl podepsán pod dosud posledním vítězstvím Ferrari v mistrovství světa, se v premiéře za McLaren neprosadil. Ještě před polovinou závodu musel kvůli technickým potížím odstavit vůz v garáži. Podobně dopadl později i jeho týmový kolega Brit Jenson Button a stáj musí dál pracovat na spolehlivosti vozu a hlavně nových motorů Honda.

V úvodu přišel o možnost bojovat o pódium Kimi Räikkönen, nakonec čtvrtý muž v cíli, jemuž jeden ze soupeřů prořízl zadní kolo jeho ferrari a Fin jel celý okruh s defektem, než se dostal do boxů. Až na dohled stupňů vítězů se propracoval z jasně poslední pozice po prvním okruhu.

Ve čtvrtém kole se ocitl mimo trať za cílovou rovinkou sauber Švéda Marcuse Ericssona a na trať musel bezpečnostní vůz. Většina jezdců vyměnila pneumatiky, u mechaniků ale nebyl třeba právě Vettel a snažil se využít toho, že Hamilton kroužil za pomalejšími vozy. A to se nakonec ukázalo jako vítězná taktika.

"Dneska je nutné činit správná rozhodnutí ve správných okamžicích, pak to takhle dobře dopadá," pochvaloval si narychlo zvolenou strategii pouhých dvou zastávek v boxech šéf stáje Ferrari Maurizio Arrivabene.

Hamilton se dokázal prokličkovat na druhé místo a do vedení se vrátil v 18. kole, když Vettel zajel pro nové gumy. Na nich dokázal předjet Rosberga a v té chvíli bylo na trati pořadí stejné jako na startu. Jenže Ferrari bylo o dost rychlejší a Vettel dohnal i Hamiltona, než Brit zatočil opět do boxů.

V osmatřicátém kole Vettel zajel naposledy pro nové pneumatiky, čímž se dostal Hamilton opět do čela závodu. Německý pilot měl co dělat, aby po návratu z boxové uličky udržel druhé místo před Rosbergem, ale dokázal to a mohl začít stíhat vedoucího závodníka. Hamilton pak musel ještě jednou k mechanikům a Vettel si dojel pro jubilejní vítězství.

"Musíme si teď sednout a probrat, co jsme udělali špatně, aby se nám to za dva týdny v Šanghaji znovu nestalo," řekl Hamilton. "Ferrari to dnes s pneumatikami vyřešilo lépe. Vrátíme jim to, tohle si nenecháme líbit," prohlásil Rosberg.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud