26. května 2015 • 21:43

Vadlejch se deštěm nezabýval, Veselý zažil závodnickou školu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští atleti neměli až na některé výjimky na Zlaté tretře v Ostravě svůj den a jejich dnešní trápení ilustrovalo i oštěpařské trio. Mistr světa Vítězslav Veselý třetím pokusem dokonce musel odvracet hrozbu vyřazení, a tak nejlepším z českých závodníků byl Jakub Vadlejch. Jeho hod 82,61 však stačil pouze na páté místo.


Nevyhrála Barbora Špotáková ani Pavel Maslák, ale aktuální mistr světa Veselý balancoval v oštěpu po dvou pokusech dokonce na pokraji konce v hlavní soutěži. Vše zachránil v třetí sérii vrhem do vzdálenosti 82,37 metrů, kterým unikl z průběžného posledního místa a který byl nakonec i jeho nejdelším pokusem v soutěži.

"Pro mě to byl dramatický závod. Kdybych to nehodil tím třetím pokusem, tak bych vypadl, což by byl trošku průšvih. Takže to byla taková závodnická škola. Aspoň, že ten jeden pokus mi vyšel. Trápil jsem se s rozběhem a nohama, mám problém na zadním svalu, takže jsem teď moc nepotrénoval," řekl Veselý.

Kritické situaci nečelil sám. Do podobné pozice se před třetí sérií dostal i Vadlejch, ale také on se pod tlakem vybičoval k dnešnímu maximu a pochvaloval si, že hru nervů ustál. "To může být příslib na velké akce, kdy musí člověk ve třech hodech předvést vysoký průměr. A 82 metrů na finále velké akce je," řekl nejmladší člen elitního českého trojlístku.

Oštěpaři jako jedni z mála nesváděli všechno zlé na zimu a déšť. "Já nechtěl řešit, že prší. Člověk musí zaházet v jakémkoliv počasí. Mně déšť nevadil, ale výkony jako takové to určitě poznamená," řekl Vadlejch a kvitoval, že oproti předzávodnímu rozcvičení se počasí v hlavní aréně trochu stabilizovalo. "Na rozcvičovacím stadionu to vypadalo, že budeme mít hodně silný protivítr, ale zase tak cítit to nebylo," řekl Vadlejch.

Pětadvacetiletý pražský rodák na Zlaté tretře znovu přehodil Veselého a potvrdil, že v tréninkové skupině Jana Železného vyrůstá české jedničce i Frydrychovi naprosto rovnocenný partner. "Víťa je pořád výkonnostní lídr. Všichni se snažíme jeden od druhého něco pochytit a všechny tři nás to tlačí dopředu. Teďka ještě přibyl Jarda Jílek a to je závodní typ, který se dokáže vyhecovat. Další člen do super party," jmenoval Vadlejch čtvrtého českého zástupce v soutěži, který hodil 77,39.

Veselý už v závěru nechtěl jít za každou cenu přes hranu rizika, a když se kvůli čekání na start Usaina Bolta protahovalo čekání na pátý pokus, raději ho vynechal. "Další týden mám závod v Římě, tři dny potom Birmingham. Přemýšlel jsem, ale když dvakrát zrušili start (dvoustovky), řekl jsem si, že radši půjdu do tepla a zkusím se zmobilizovat na poslední pokus," řekl Veselý, který však nakonec celkově mezi platné hody zapsal pouze dva z šesti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud