5. července 2015 • 17:52

Greipel má na Tour další etapový vavřín, Bárta zářil v úniku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Druhou etapu Tour de France vyhrál ve spurtu Němec André Greipel z týmu Lotto, který na cílové pásce těsně porazil slovenského jezdce Petera Sagana z Tinkoff-Saxo a připsal si sedmý triumf na Tour. Třetí místo vybojoval švýcarský lídr stáje Trek Fabian Cancellara, jenž se díky tomu ujal vedení v průběžném pořadí.


Z českých cyklistů byl dnes na trati z Utrechtu do provincie Zeeland nejvíce vidět Jan Bárta. Jezdec stáje Bora-Argon, který si chtěl vynahradit zklamání z úvodní časovky, vyrazil hned v prvních metrech do úniku a v čele závodu strávil strávil takřka celý den. V polovině etapy v Rotterdamu ovládl sprinterskou prémii, nakonec ho ale peloton pohltil a do cíle dorazil na 52. místě s odstupem 1:28 minuty.

Z českého kvarteta se druhá etapa nejlépe vydařila Romanu Kreuzigerovi, který pomáhal rozjíždět Saganovi spurt a do cíle na umělém ostrově Neeltje Jans na severu Nizozemska dojel na 18. místě. V roztaženém pelotonu, který se v závěru i kvůli silnému větru, dešti a pádům rozdělil do několika skupinek, zaostal za vítězem o čtyři sekundy.

Zdeněk Štybar na 22. místě ztratil jedenáct sekund a v celkovém pořadí mu patří 12. příčka. Leopold König dojel ve stejném času jako Bárta na 57. místě.

V hlavní skupině stejně jako česká dvojice dojeli i někteří favorité v čele s obhájcem titulu Vincenzem Nibalim, který v závěru na mokré silnici doplatil na tvrdý pád a ztratil kontakt s čelem, Nairem Quintanou či domácím Thibautem Pinotem. V popředí se naopak udrželi vítěz Tour z roku 2013 Chris Froome a dvojnásobný šampion Alberto Contador, jenž by po triumfu na Giru d'Italia rád získal cenný double.

"Je to obrovská výhoda, že jsme po dni na rovinaté trati v téhle pozici," řekl Froome, jenž v etapě dospurtoval sedmý a v celkovém pořadí ztrácí na desátém místě na Cancellaru 48 sekund. "Tohle je ale třítýdenní závod, kde se všechno denně mění, takže uvidíme, jak to bude dál," dodal Brit s odkazem na loňský ročník, ze kterého musel po pádu v 5. etapě odstoupit.

Contador si nemohl vynachválit týmovou spolupráci Tinkoff-Saxo v náročných podmínkách. "Jsou dny jako tento, kdy jste vážně šťastní, že máte kolegy, jako jsou ti moji," prohlásil Španěl, jenž vloni rovněž Tour nedokončil, když si při pádu v 10. etapě zlomil holeň.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud