7. října 2015 • 12:56

Albánci zadrželi muže, který loni v Bělehradu vyprovokoval střety

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Albánská policie zadržela muže, který loni způsobil konflikt na fotbalovém utkání kvalifikace mistrovství Evropy mezi Srbskem a Albánií. Jak informují místní média, Ismael Morina upoutal pozornost policistů poté, co v úterý v noci střílel v ulicích Tirany z nelegálně držené pistole. Morina byl zadržen dnes ráno spolu se třemi dalšími muži a při prohlídce jeho auta policie nalezla nejen dvě zbraně a náboje, ale i 30 lístků na čtvrteční zápas Albánie se Srbskem.


Před utkáním, které se bude hrát ve městě Elbasan za přísných bezpečnostních opatření, Morina prohlašoval, že "chystá nové překvapení" a určitě bude na stadionu. Albánská oficiální místa tvrdila, že má kvůli svému loňskému činu na zápas zákaz vstupu. Morina loni v říjnu krátce před koncem prvního poločasu vypustil nad hrací plochu dron s vlajkou, na které byla zobrazena mapa Velké Albánie (tedy všech území osídlených albánským obyvatelstvem, včetně oblastí dnes patřících Černé Hoře, Srbsku, Makedonii a Řecku).

Když jeden ze srbských hráčů zástavu z letounu sundal, vrhli se na něj dva albánští fotbalisté a následně došlo k potyčce. Do ní se zapojilo i několik domácích fanoušků. Rozhodčí poslal oba týmy do kabin, Albánci se posléze odmítli na hřiště vrátit. UEFA nejprve přidělila výhru 3:0 domácímu celku, po protestu albánského svazu ale sportovní arbitráž v Lausanne duel kontumovala ve prospěch Albánie. Srbsku byly také odebrány tři body a obě reprezentace musely zaplatit pokutu 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud