27. května 2016 • 22:17

Ledecké se při pohledu na glóby vybaví báječná jízda sezonou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Doma má Ester Ledecká vystavené glóby za uplynulou sezonu. A když se celková vítězka snowboardového Světového poháru v paralelních závodech na křišťálové trofeje podívá, vybaví se jí skvělá jízda zimou. Ta se nekonala jen na "prkně", ale i na lyžích, díky čemuž získala lepší výběr lyží.


Ještě v pátek ráno jezdila jednadvacetiletá obojživelnice na ledovci Kaunertal superobří slalom a užívala si rychlosti. "Byla to velká zábava," říkala v rozhovoru ČTK cestou do Prahy na vyhlášení ankety Král bílé stopy, kterou poprvé vyhrála.

Trofej si vysloužila triumfem ve Světovém poháru v paralelních disciplínách, ke kterému přidala malý glóbus za paralelní obří slalom. "Glóby mám doma, a když se na ně podívám, tak se mi vybaví celá sezona, protože to byly všechno krásné závody a všechno vyšlo podle plánu. Já jsem si to moc užila, a jakmile se bavím o glóbech, tak se bavím o závodech, které jsem si užila a bavilo mě to," usmála se.

Uznání si vysloužila nejen za šikovnost na snowboardu, ale i vstupem do Světového poháru sjezdařek. Při premiéře mezi elitou dokázala bodovat, což třikrát zopakovala a mimo jiné si vysloužila také uznání americké hvězdy Lindsey Vonnové.

"Pořád tomu nevěřím. protože to byla taková bláznovina," hodnotila s odstupem času svoji premiéru a 24. místo ve sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu. "Jet první svěťák v Garmishi a bez velkého tréninku, to byla odvaha. Mám radost, jak to dopadlo a že to bylo bez úrazu, protože tam bylo určité riziko," uvedla Ledecká.

Vydařeným vpádem mezi elitu získala lepší smlouvu u výrobce lyží Atomic. Týden teď testovala na ledovci a vybírala nejlepší páry. "To se mi v minulých sezonách nikdy nepodařilo. Je to skvělé, můžu si rovnou vybrat lyže, které uznáme za nejlepší, nejrychlejší, a potom na nich budu závodit. Dříve jsem dostala třeba jen dva páry, sice dobré, ale neměla jsem možnost výběru. Je to hodně velká pomoc," řekla.

Teoreticky může být v další sezoně díky kvalitnějšímu materiálu rychlejší. "To se asi nedá říct, ale výhoda to je. Budeme se z toho snažit vytěžit co nejvíc. Každý závod je jiný, ale doufám, že to bude dobré a že tím nějaký čas stáhnu," řekla.

Navíc je nejspíš jasné, že k větší rychlosti dceři zpěváka Janka Ledeckého pomůže trenér Tomáš Bank. Už s ním nyní jezdila na testech. "Je to v přípravné fázi. Domlouvá se, kdo a jak bude fungovat, jaké naplánujeme akce. Zatím sama nevím, ale brzy by se to mělo rozseknout, aby byl i plán přípravy," řekla.

Na přelomu dubna a května si užívala volna v Praze, bez lyží i bez snowboardu. "Doháněla jsem školu," řekla studentka Vysoké školy finanční a správní. "A pořád jsem se nějak hýbala, ale hlavně jsem si dělala, co jsem chtěla. To bylo prima."

Bavila se tradičně plážovým volejbalem, jezdila na bruslích a chodila běhat. "Prostě v pohodě," prohodila. A zkoušela nové sporty. Objevila především kickbox. "Jsem do toho úplný magor. Říkají, že mám dobrou, zdravou agresivitu. Mlátím kolem sebe. Další efekt to zatím nemá, ale je to legrace a docela se vybiju," řekla.

V nadcházejících dnech se možná ještě vrátí na ledovec. Pak odjede tradičně s rodinou na měsíc na řecký ostrov Lefkada, kde bude pod vedením dědečka hokejového mistra světa Jana Klapáče nabírat fyzičku, a na konci léta vyrazí do Chile.

Podmínkou úspěšného kombinování lyží a snowboardu je zdraví. Občas Ledeckou bolí záda, ale aktuálně je v pořádku. "Drží, musím to zaklepat. Konzultovala jsem další přípravu i v Centru pohybové medicíny. Dostávám cvičení od svého fyzioterapeuta a cvičím a dělám vše, abych předešla dalším problémům," řekla Ledecká.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud