30. června 2016 • 16:26

Zástupci MF a vnitra založili tým na potírání nelegálního hazardu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zástupci ministerstev financí a vnitra dnes podepsali dohodu o založení společného týmu specializovaného na boj proti nelegálnímu hazardu, takzvané Hazardní kobry. Tým je obdobou spolupráce obou resortů v boji proti daňové kriminalitě známé jako Daňová kobra. Novinářům to řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.


Tým, který se bude skládat ze zástupců Policie ČR, Celní správy a Finanční správy, zahájil svou činnost okamžikem podpisu. Zaměří se na potírání největších výzev spojených s nelegálním hazardem, jako jsou zejména ilegální herny fungující na bázi V.I.P. klubů, fenomén kvízomatů, slevostrojů a dalších forem organizovaného zločinu.

"Tým bude mít dvě povinnosti. Vzájemně se informovat a vzájemně koordinovat své kroky, aby se nedublovaly a nerušily. Budou pravidelná setkání zúčastněných složek a průběžně vyhodnocovány kroky, jež byly v boji proti ilegálnímu hazardu podniknuty," řekl Závodský. Počet ilegálních přístrojů odhadl na 2000. Ilegální hazard podle něj připravuje veřejné a obecní rozpočty o miliardu Kč, z toho většina připadá na ilegální hazard na internetu.

"Dnešek je začátek cesty k efektivnímu potírání hazardu, rychlému a bez zbytečných formalit," uvedl Závodský. Daňové úniky nelegálních forem hazardu, které se mohou pohybovat v řádech stovek milionů, jsou podle něj nepřijatelné, stejně tak jako nulová ochrana hráčů mladších 18 let.

Spolupráce bude založena nejen na vzájemné výměně informací o nelegálně provozovaných hazardních hrách, ale především bude spočívat ve společném a koordinovaném postupu vedoucím k efektivnímu správněprávnímu a trestněprávnímu postihu provozovatelů nelegálně provozovaných hazardních her.

Typickým příkladem je například současná praxe, kdy organizované zločinecké skupiny aktivně oslovují provozovatele restaurací, výčepů a barů s nabídkou spolupráce na provozování "černé" herny. Řada hospodských se pak pod příslibem tučných zisků začne na této kriminální činnosti podílet. Flexibilní výměna informací o provázanosti a organizovanosti těchto skupin má umožnit policii snadnější rozklíčování všech článků tohoto zločinného řetězce a ve výsledku rozbití celé sítě.

Podle Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) však žádná Hazardní kobra problém nelegálního hazardu nevyřeší. "Je chvályhodné, že po pěti letech, kdy o problému nelegálního provozu loterií všichni vědí, se konečně něco začne dít a přechází se od slov k činům. Nicméně pozitivnímu výsledku nevěřím. Zkušenosti z okolních zemí ukazují jasně, že černý hazard organizují zahraniční mafie, které není lehké porazit," uvedl prezident sdružení Petr Vrzáň.

Na konci února vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k užší spolupráci při potírání kvízomatů policii, státní zastupitelství a ministerstva financí a průmyslu a obchodu. Sobotka také tehdy uvedl, že při potírání hazardu by policie a ministerstvo financí měly spolupracovat podobně jako je tomu v případě daňových úniků, kde se vyplatilo založení Daňové kobry.

Takzvané kvízomaty jsou výherní automaty kombinované s vědomostními otázkami. Jejich provozovatelé proto tvrdí, že kvízomaty nespadají pod loterijní zákon a nepodléhají povolování. Už před dvěma lety ale ministerstvo financí prohlásilo, že jsou kvízomaty nelegálním hazardem.

V ČR funguje od loňského července speciální policejní tým Výhra zaměřený na nelegální provozování automatů. Dosud si připsal ve spolupráci s šedesátkou policejních útvarů 90 trestních řízení, ve kterých byly vedle nelegálních výherních automatů zadrženy dva miliony korun v hotovosti a další dva miliony na účtech.

Daňová kobra je speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům, která vznikla v červnu 2014. Je složena z policistů, celníků a specialistů Finanční správy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud