25. srpna 2016 • 14:42

Rusko chce svým paralympionikům vynahradit ušlé hry

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Po vyloučení celého týmu z paralympijských her uvažuje ruská strana o uspořádání sportovních soutěží, které by postiženým sportovcům vynahradily ušlý vrchol čtyřletého cyklu. Prezident země Vladimir Putin a ministr sportu Vitalij Mutko to řekli u příležitosti dnešního přijetí úspěšných ruských olympioniků v Kremlu.


"Všichni paralympijští sportovci budou až do okamžiku, kdy už nebude vůbec žádná šance na účast, nadále trénovat," uvedl Mutko. "I potom budou mít naši plnou podporu a přemýšlíme o tom, že pro ně uspořádáme alternativní sportovní akci," dodal.

Putin řekl, že tím sportovci dostanou šanci ukázat, co umějí. "A odměna pro vítěze bude stejná, jako kdyby startovali na paralympijských hrách," uvedl ruský prezident. Vyloučení ruských sportovců z paralympijských her označil za rozhodnutí odporující právu, morálce a lidskosti.

Rusko na začátku srpna suspendoval Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) kvůli státem řízenému dopingu v zemi. Sportovní arbitráž CAS v úterý vyloučení všech ruských sportovců z paralympiády v Riu de Janeiro potvrdila. Ruská strana podle Mutka ještě ve snaze zvrátit verdikt připravuje žalobu ke švýcarskému soudu. Paralympijské hry se uskuteční od 7. do 18. září.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud