9. prosince 2016 • 15:24

Jendrišák na minulém MS vystřelil bronz a teď chce třetí medaili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Útočník Matěj Jendrišák zařídil před dvěma roky vítěznou trefou proti Švýcarsku českým florbalistům bronz na mistrovství světa v Göteborgu a na letošním šampionátu v Rize opět táhne tým jako ofenzivní lídr. Sedmadvacetiletý centr švédského Linköpingu věří, že i přes dvouleté čekání na úspěch v zápasech ze soupeři z elitní čtyřky Švédskem, Finskem a Švýcarskem má český celek na medaili.


"Pro nás je motivace uspět už teď v semifinále velká. Obzvlášť po těch dvou letech, kdy jsme nehráli tak, jak jsme si představovali, a výsledkově to proti silným týmům bylo tragické," řekl novinářům Jendrišák. V sobotu čeká český tým v semifinále Finsko.

S obhájci stříbra čeští hráči předloni v semifinále prohráli 3:6. "Před dvěma lety nebyl dobrý výsledek až tak daleko. Věřím, že je budeme schopní nejen potrápit, ale porazit je," doufá v historicky čtvrtou výhru ve 40. vzájemném utkání v historii.

Role outsidera českému týmu podle něj nevadí. "Je to lepší pocit na začátku. My Češi obzvlášť ve chvíli, kdy jsme outsideři a bez tlaku na výsledek, tak hrajeme s mnohem čistší hlavou," řekl Jendrišák.

Spolu s Tomem Ondruškem je Jendrišák s osmi body za šest branek a dvě asistence nejproduktivnějším hráčem českého týmu. Ze tří startů na mistrovství světa má dva bronzy (2010 a 2014) a slavil medailové úspěchy v obou minulých sezonách po příchodu z Chodova do Linköpingu. Pomohl mu do superfinále, ale v obou případech mu triumf unikl.

Loni ve stockholmské hale Globen připravil Linköping o zlato Falun po výhře 6:4 a letos rovněž ve švédské metropoli na fotbalovém stadionu Tele2 Arena Storvreta po vítězství 5:4.

"Pro mě byl větší zážitek první superfinále. V Globenu byla atmosféra mnohem lepší než na tom otevřeném stadionu, kde ta polovina byla prázdná. Bylo to trošku jak ve skleněné nádrži. Nebylo moc slyšet povzbuzování fanoušků a bylo to daleko," řekl Jendrišák a věří, že po nepodařeném úvodu sezony bude Linköping opět bojovat o nejvyšší příčky.

V klubu hraje s reprezentačním spoluhráčem Milanem Tomašíkem a brankářem Janem Binderem, doplňuje je i slovenský útočník Lukáš Řezanina. "Už jsme založili velkou kolonii, máme tam s Milanem přítelkyně, tak je to taková česká klika. V tomhle směru je to příjemné, můžeme posedět, pokecat si s klukama, kteří přemýšlejí podobně," pochvaluje si Jendrišák. Jeho partnerka Radka Topičová hraje také nejvyšší soutěž za Linköping.

Jendrišák zároveň pracuje v klubu jako účetní. "Starám se o základní úkony jako placení faktur a zaznamenávám transakce. Studoval jsem to, v Česku jsem to ale nedělal," podotkl. Švédsky už se domluví. "Když je třeba komunikovat s firmami nebo volat do bank, tak je to většinou ve švédštině. Ve chvíli, kdy by byl nějaký problém, nesetkal jsem se pracovně s nikým, kdo by neuměl anglicky."

Ve volném čase občas zajde v Linköpingu na hokej. "Zase tolik času není, už jsme najeli na systém dva zápasy v týdnu a zbytek dnů jsou tréninky. Ale na hokeji jsem teď dvakrát byl, je to fajn. Předloni tam byl ještě Vrána, na něj kluci vzpomínají. Ti starší zase na Hlinku s Hlaváčem a na Lenera, ti tam zanechali velkou stopu," dodal Jendrišák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud