29. března 2017 • 17:40

FIM zrušila v seriálu MS silničních motocyklů trestné body

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní motoristická federace FIM se rozhodla zrušit v mistrovství světa silničních motocyklů systém trestných bodů, který před pěti lety zavedla. Rozhodla o tom komise Grand Prix. Stevardi mají podle oficiálního vyjádření FIM k dispozici i tak dostatek jiných sankcí.


Systém trestných bodů byl zaveden v roce 2012 ve snaze o větší bezpečnost na okruhu. Jezdci je dostávali za různé prohřešky na trati, a pokud nasbírali čtyři, museli do následujícího závodu startovat z posledního místa na roštu. Sedm bodů znamenalo start z boxů a deset zákaz účasti v jedné Grand Prix.

V roce 2015 doplatila na bodování italská hvězda Valentino Rossi. Za kontakt s Marcem Márquezem během Velké ceny Malajsie dostal tři body a následně musel v poslední Grand Prix sezony ve Valencii startovat z posledního místa a prakticky tak přišel o šanci na titul mistra světa MotoGP.

Zkušenosti s bodováním má i český motocyklový jezdec Karel Hanika, který ve stejně sezoně nasbíral v Moto3 dokonce sedm trestných bodů a musel ve Francii startovat z boxů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud