19. června 2017 • 11:47

Coe: Bolt by měl i po skončení kariéry dál lákat mladé k atletice

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Legendární sprinter Usain Bolt by měl i po skončení kariéry propagovat atletiku, myslí si prezident mezinárodní federace IAAF Sebastian Coe. Jamajský osminásobný olympijský šampion by měl dál lákat k atletice především mladou generaci.


Právě v tom je podle Coea Bolt jedinečný. "Myslím si, že potřebujeme vymyslet, jak by mohl pomoci rozvoji našeho sportu, jak by nám mohl pomoci přitáhnout mladé lidi, protože to dělá tak dobře," řekl Coe webu Jamaica Observer.

O možném Boltově zapojení do propagace atletiky se sprinterem zatím konkrétně nemluvil, i když už i na toto téma při jejich rozhovorech došlo. "Myslím, že mu dlužíme čas na koncentraci na příštích několik týdnů a pak nějakou pauzu, ale řekl, že chce zůstat angažovaný," uvedl šéf světové atletiky.

Má trochu obavy, zda popularita atletiky poroste stejně jako po Boltově příchodu. "Když máme lidi, jako je Usain, je můj život jednodušší. Přál bych si, aby mu bylo 21," poznamenal Coe s úsměvem.

Vzpomínal, že o Boltově výjimečnosti se poprvé přesvědčil na olympijských hrách v Pekingu. Tehdy tam dvaadvacetiletý Jamajčan vyhrál stovku i dvoustovku, o zlato ze štafety později přišel kvůli dopingu krajana Nesty Cartera. "Pak jsme věděli, že je nejen opravdový, ale že to je to nejlepší, co jsme kdy viděli," uvedl.

Třicetiletý Bolt, který bude příští týden podeváté startovat na Zlaté tretře v Ostravě, se pak stal nejvýraznější tváří světové atletiky. Díky svému vystupování získal výjimečnou popularitu na stadionech i na sociálních sítích. Když 10. června naposledy závodil doma na Jamajce, přišly na stadion tisíce lidí a nechtěly ho nechat odejít.

Také Coea tam pohltila síla okamžiku. "Jen se na to podívejte. Kdyby se Usain rozhodl zůstat na tomhle stadionu a postavil si stan doprostřed trávy na další tři týdny, všichni by tady zůstali. Nikdo by nechtěl jít domů, včetně mě," řekl při Boltově rozlučce.

Na mistrovství světa v Londýně se Bolt chystá běžet jen stovku. Ta je na programu hned v úvodu šampionátu: rozběhy jsou v pátek 4. srpna a semifinále a finále o den později.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud