26. června 2017 • 11:08

Romerová si zamilovala Prahu ještě před příchodem do USK

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Španělská basketbalistka Leticia Romerová už za pár týdnů nastoupí do přípravy ZVVZ USK Praha, ale už nyní má k Praze velmi vřelý vztah. V neděli se v české metropoli stala mistryní Evropy, navíc po boku svého vzoru Laiy Palauové, kterou má v dresu USK nahradit.


"Je to úžasný pocit. Byla jsem moc ráda, že se šampionát koná právě tady v Praze a že budu moci trochu město poznat ještě před svým příchodem. A ještě k tomu jsme vyhrály. Tahle parta holek je úžasná. A učit se od nich je skvělé," řekla Romerová v rozhovoru pro ČTK a Radiožurnál krátce poté, co převzala zlatou medaili po finálové výhře 71:55 nad Francií.

"Při dnu volna jsme stihly vyrazit i do centra Prahy, podívat se na Orloj. Trochu nasát atmosféru. Líbilo se mi, že lidé tady jsou celkem klidní a tolik nespěchají. Je to podobné Kanárským ostrovům, odkud pocházím," dodala rodačka z Las Palmas.

Na šampionátu sice odehrála v průměru jen pět minut na utkání a dala 2,8 bodu, i tak ale pro ni byl turnaj ve dvaadvaceti letech další velkou zkušeností. Zvláště když mohla možná naposledy sbírat rady od Palauové, která v sedmatřiceti zvažuje reprezentační důchod.

"Laia je pro mě jako mentor. Snažím se ji sledovat, protože ona toho ví o basketbalu hrozně moc. Snažím se od ní učit, a když se jednou alespoň přiblížím jejím kvalitám, tak to bude úžasné," prohlásila Romerová. Před sebou má nyní velký úkol nahradit právě Palauovou v kabině USK.

"Je to výzva. Nemám její zkušenosti a teď jsem dlouho nehrála Evropskou ligu, takže asi bude chvilku trvat, než se do toho dostanu, ale jsem připravená dát vše do toho, abych se prosadila," uvedla. "Jsem nadšená z toho, že budu hrát v Česku a za tým, kde hrála Laia. Já ji vždy hodně sledovala, takže jsem viděla i některé zápasy USK a mám o týmu představu. Navíc je tu i Marta Xargayová, která mi jistě pomůže se s týmem sžít," dodala.

Zužitkovat se bude snažit i zkušenosti, které nabrala při čtyřletém působení na amerických univerzitách v Kansasu a Floridě. "Zámořská NCAA je mnohem fyzičtější a rychlejší soutěž, než jsou v Evropě. Také mi to pomohlo se osamostatnit, zvyknout si žít v jiné zemi daleko od rodiny a přesto být lídrem týmu. To je to nejdůležitější, co mi to dalo," řekla Romerová, která se bude snažit být lídrem i v USK.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud