20. listopadu 2017 • 18:34

Olympijská kolekce teď bude nositelná všude, potěšilo Synka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Veslař Ondřej Synek patřil často mezi kritiky kvality olympijského oblečení, zřejmě i proto se tentokrát na jeho vzniku aktivně podílel. Pětinásobný světový šampion na skifu byl jednou ze čtveřice osobností, které spolupracovaly se společností Alpine Pro na tvorbě kolekce pro hry v Pchjongčchangu. A nevadilo ani, že se jedná o zimní olympiádu, zatímco Synek startoval na čtyřech letních.


"Byl jsme oslovený Jirkou Kejvalem (předsedou Českého olympijského výboru), který ví, že když se mi něco nelíbí, tak to řeknu a diskutuju s ním o tom," uvedl Synek v rozhovoru pro ČTK a MfDnes při dnešním slavnostním představení kolekce. Navíc měl na starosti spodní prádlo, trička a funkční vlastnosti. "Což nebylo až tak speciálně zimní," pousmál se Synek.

Nejlepší český veslař historie chtěl, aby oblečení, které sportovci pro Koreu "vyfasují", bylo funkční. "Aby jim sloužilo. Nikde je neštípalo a dalo se nosit. Trval jsem na tom, že když například triko vyperete a usušíte, tak musí být pořád stejné. Abyste ho nemuseli vyhodit do koše," podotkl Synek.

Testoval několik trik z různých materiálů. "Měl jsem je na tréninku, pak jsem je vypral, hodil do sušičky, vyžehlil - a takhle to jelo třeba pětkrát, osmkrát dokola - a teprve když po tom všem bylo to triko pořád stejné, tak jsem řekl: 'Jo, tohle je ono, to můžeme dát sportovcům a bude jim sloužit'," popsal postup testování. Sušičku použil proto, že na olympiádě je to běžný postup. "Vím, že některé materiály to nesnesou. Mohlo být spodní prádlo z merino vlny, ale to by nepřežilo tu sušičku, protože by se okamžitě ožmolkovalo a bylo by hnusné. Tyhle věci jsme taky řešili," řekl Synek.

Ze spolupráce se zástupci výrobce měl dobrý pocit i proto, že na jeho podněty reagovali. "Například u košile jsme měnili knoflíčky. Původní návrh byl, že budou zlaté, což vypadalo jako od kolotoče z Matějské, tak jsme se dohodli, že se doplní barevné středy, a vypadá to moc hezky," uvedl Synek.

Podařilo se mu také třeba prosadit, že košile bude z nemačkavého materiálu. "Aby až ji sportovec vyndá na olympiádě z kufru, tak tam nemusel shánět žehličku, protože na to nemá čas ani náladu. A možná někteří ani košili vyžehlit neumí," podotkl.

Radost Synkovi udělal i jednoduchý design oblečení. "Celá kolekce se mi moc líbí. Je to jednoduché, takový čistý design. Taková ta párty košile, co byla v Riu, mě úplně nebrala, i když na oslavy v Českém domě se hodila. Ale do města bych si ji neoblékl. Teď ty věci budou nositelné prakticky všude," dodal Synek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud