11. prosince 2017 • 10:27

Handicapovaný plavec Petráček: odložení MS bylo psychicky náročné

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jako extrémně dlouhou hodnotí současnou sezonu českobudějovický plavec Arnošt Petráček, který v minulém týdnu získal zlatou medaili na mistrovství světa handicapovaných v Mexiku. Šampionát se měl původně konat na přelomu září a října, ale kvůli zemětřesení jej pořadatelé přesunuli na začátek prosince. Petráček v Mexiku zvítězil na 50 metrů znak a časem 43,35 sekundy vytvořil rekord šampionátu.


"Tento rok byl velmi náročný. Je za mnou extrémně dlouhá příprava, absolvoval jsem sérii soustředění a to dokonce dvakrát i ve vysokohorském středisku Schnalstalu pro lepší aklimatizaci organismu," řekl Petráček novinářům v Českých Budějovicích.

O odložení původního termínu světového šampionátu v Mexiku se rozhodlo jen pár dní před jeho zahájením. "Dozvěděl jsem se to na soustředění a vůbec jsem nevěděl, co se bude dít. Nebylo totiž nejdříve jasné, zda bude mistrovství jen odloženo, nebo se úplně zruší. Nebylo to psychicky úplně jednoduché," uvedl.

Petráček loni vyhrál paralympiádu v Riu de Janeiro. Šestadvacetiletý plavec má vrozenou vadu horních i dolních končetin. V Mexiku startoval ještě v disciplíně 50 metrů volný způsob, kde jej však rozhodčí diskvalifikovali. "Nevíme pořádně ten důvod, proč se to stalo. Ale i kdybychom to věděli, na změnu výsledku by to nemělo vliv," uvedl Petráčkův trenér Jiří Filip.

Pro příští rok chystá Petráček zásadní změnu. Nehodlá končit s plaváním, ale rád by si po posledních dvou sezonách více odpočinul, proto plánuje start jen na několika závodech. "Chci jet na mistrovství Evropy, ale chci se taky hodně zaměřit na regeneraci," řekl Petráček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud