13. prosince 2017 • 22:59

Bašný: Osmé místo nelze považovat za nic jiného než úspěch

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Osmé místo českých házenkářek na mistrovství světa v Německu nelze považovat za nic jiného než za úspěch. Novinářům to řekl kouč české reprezentace Jan Bašný. Podle něj by velkého úspěchu měly rychle využít házenkářský svaz i kluby a přivést k házené děti. Bašný vyzvedl sílu celého kolektivu, z Ivety Luzumové se podle něj stala světová hráčka a z Markéty Jeřábkové střelecká hvězda.


Házenkářky v základní skupině vyhrály nad Argentinou i silným Polskem, potom prohrály se Švédskem, Norskem a Maďarskem. V osmifinále však překvapivě vyřadily favorizované Rumunsko s nejlepší házenkářkou světa Cristinou Neaguovou a postupem mezi nejlepší světovou osmičku zaznamenaly historicky nejlepší výsledek samostatné ČR. Ve čtvrtfinále pak ve vyrovnaném zápase nestačily na vicemistryně světa i Evropy z Nizozemska.

"Být v osmičce na mistrovství světa v současné době, to nikdo nemůže považovat za nic jiného než za úspěch pro českou házenou. Jsem hrdý, že se to našemu týmu podařilo," uvedl Bašný.

Sám považoval za problematický už postup ze skupiny, kde bylo vedle ČR i silné Norsko, Švédsko, Maďarsko a Polsko. "Mezi posledními čtyřmi týmy jsou dva z naší skupiny, kdybychom tam postoupili my, budeme tři. To svědčí o síle naší základní skupiny. Holky udělaly vše a nemají se za co stydět," řekl trenér.

Vyzdvihl mentální sílu týmu a emoce, které v něm panovaly. "Tento tým funguje hlavně na emocích. Nemůže fungovat jinak, nemohl by bez toho uhrát ty výsledky. Kdyby v týmu nebyly emoce, tak už jsme byli dávno doma," upozornil trenér.

Družstvo však na turnaji držela klíčová dvojice, a to kapitánka Luzumová a spojka Jeřábková, které daly nejvíce branek. Jeřábková přitom zpočátku nenastupovala v základní sestavě. Dávala přitom góly všem soupeřům a počínala si jako zkušená hráčka, i když je jí teprve 21 let. "Má takovou roli i v Mostě, kde to s ní stojí a padá. Je to kvalitní hráčka. Ve dvaceti letech to neumí žádná na světě," podotkl Bašný.

Jeřábkovou označil za střeleckou hvězdu. Pochválil i kapitánku Luzumovou. "Dostala se o level výše ve své hře. V přístupu k zápasu to bylo vždy dobré, ale ještě něco k tomu přidala a teď se z ní stala prvotřídní světová hráčka," řekl trenér.

Úspěch a především vyřazení Rumunska v osmifinále přitáhly k házené v České republice spousty diváků, kteří hráčkám psali na sociálních sítích. "Kluby a házenkářský svaz by co nejrychleji měly využít toho úspěchu, protože ten obraz, který tým ukázal nejen na hřišti, ale i v chování, je velmi pozitivní. Na to by měly navázat akce, které by měly děti přivést do týmů. Na tom by se mělo začít pracovat hned," apeloval Bašný, který trénuje prvoligový ženský francouzský klub Nantes. Podle něj je házená v cizině na jiné úrovni a má jiné podmínky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud