Jakub Dvořák
19. srpna 2017 • 00:12

Hovorka a Costa v sestavě? Lepší zprávu si Sparta nemohla přát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Očekávalo se, kdy k tomu dojde. Blízko k tomu bylo v neděli proti Liberci, ale trenér Andrea Stramaccioni ještě takticky počkal a jeho tah mu  vyšel. Nasazení obránce Davida Horovky a Costy po dlouhé pauze kvůli zranění načasoval na domácí utkání se Slováckem (1:0), aby z hráčů strhl alespoň částečně tlak. A podařilo se. Oba podali velmi dobrý výkon a ukázali, že budou v rozehrané lize pro Spartu velmi důležitými posilami.



Sparťanská defenziva, to je od léta téma věčných diskuzí. Však si projděme jména, která se v ní již objevila. Vjačeslav Karavajev, Semih Kaya, Michal Kadlec, Lukáš Štetina, Ondřej Zahustel, Lukáš Mareček, Eldar Čivič a po pátku k nim přibyli i Costa s Davidem Hovorkou.

Že vám to připadá hodně? Nedivte se, jsou to všichni obránci, které má klub z Letné na své soupisce, vyjma Lukáše Marečka, který se stále ještě považuje za záložníka, a křídelníka Bogdana Vatajelua.

Jediný zápas, ve kterém trenér Andrea Stramaccioni nesáhl do složení defenzivy, byl ten v Liberci, kdy ponechal na hřišti vítěznou jedenáctku z Mladé Boleslavi.

V pátek proti Slovácku ale opět nezůstal kámen na kameni. Na levý kraj obrany přišel místo zraněného Michala Kadlece a vykartovaného Eldara Čiviče uzdravený Costa a na stopera se postavil David Hovorka, zimní posila z minulé sezony.

CELÝ SESTŘIH: Sparta – Slovácko 1:0. Lafata dal gól, další mu vzal mylný ofsajd
Video se připravuje ...

Po další rošádě v sestavě, by rozhodně nebylo překvapením, kdyby výkon letenské obrany opět haproval. Stramaccioni se odhodlal k velkému risku, jenže oba navrátilci ukázali, že nebyl důvod k obavám. Na to, že Costa hrál vůbec první zápas od letošního února a Hovorka měl od listopadu 2016 za sebou pouze hodinu za juniorku, vypadali na hřišti oba velmi jistě a nebáli se hrát.

Costa hned několikrát zajímavě zakombinoval s Talem Ben Chaimem a dokonce se i dostal ke svým tradičním centrům. Po jednom takovém mohl gól vstřelit Josef Šural. Co je však na jeho návratu důležitější, je jeho agresivní přístup. Rváč jeho typu Spartě citelně scházel. Souboje s ním hráče Slovácka pořádně bolely.

Hovorka zase celý tým řídil. Pokud něco Spartě chybělo, byl to dirigent, který ze zadních řad tým povede. A o to se 24letý obránce snažil. K tomu ještě přidal snahu o konstruktivní rozehrávku a s Lukášem Marečkem chvílemi vypadali jako perfektně sehraná dvojice. Jejich sympatický výkon lehce pokazil až závěr zápasu, kdy Slovácko několikrát zahrozilo a trefilo i tyč.

Hovorka velký test, návrat a v poslední řadě i premiéru v dresu Sparty, zvládl. Od teď už však musí svůj výkon posouvat výš a výš. Pokud se mu to povede, najde v něm Andrea Stramaccioni lídra, kterého Letenští tak dlouho hledají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud