Jakub Hlaváč
14. září 2015 • 21:51

Pohodlná, taková bohužel byla Červenkova cesta hokejovým světem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor, tohle jméno extraligu osvěží. Roman Červenka. Nová posila Chomutova. Ale těžko mezi Piráty osvěží svou kariéru samotný devětadvacetiletý centr. Sen o další šanci v NHL pro něj pravděpodobně končí. A je to škoda. Tenhle hráč mohl předvést víc.



Spojení je to logické. Děti se v těžkých chvílích vždycky upínají na rodiče. Roman Červenka tak učinil, jde za svým hokejovým otcem Vladimírem Růžičkou . Ve chvíli, kdy o něj nebyl eminentní zájem v zahraničí, dává tenhle podpis logiku.

A buďme částečně rádi. Tuzemská soutěž dostává další tahák, dalšího hráče, na kterého se vyplatí kupovat si lístky. To jednoznačně. V lize by měl mistr světa z roku 2010 patřit mezi nejlepší z nejlepších, pořád umí velké věci.

Chomutov doplnil sestavu o muže, kterým zvedá nebezpečnost a ambice celého celku. Bylo by smutné, kdyby teď tohle mužstvo mělo hrát ke konci ročníku v baráži. Nikoliv. Předkolo by nyní mělo být reálným cílem ekonomicky velmi dobře zajištěného kolosu.

Mimochodem, hvízdat si může i Slavia. Pokud jí bude vyplaceno tabulkové odstupné, v plnění prvoligového rozpočtu to pro ni bude příjemná injekce. S podobným příjmem jistě v Edenu nepočítali, ne takhle brzy.

Protože na Červenkův návrat na domácí scénu brzy je. Na startu léta hovořil o touze zabojovat o druhou příležitost v zámoří. Zjevně nebyl zájem mu ji poskytnout. Čemuž se bohužel není příliš co divit.

Ligový šampion z roku 2008 nedal žádnému z potenciálních zájemců dostatek důvodů si myslet, že by se o něco chtěl rvát. Pravda, jeho anabázi v Calgary poznamenala výluka i trombóza. Nicméně to například nepřipravenost na angličtinu neomlouvá.

Následný odchod po jednom nekompletním ročníku ukázal, že si nejvýraznější a nejlepší hokejové ligy světa příliš neváží. Mohl se kousnout, ještě jedno léto zapracovat na vyladění fyzičky a zkusit prolomit rozpačitý první dojem. Neučinil tak. Tehdy znal snazší cestu.

Jenže šťastné nebylo ani další angažmá, to petrohradské. V konkurenci kvality na soupisce si český forvard stěžoval na nedostatečné vytížení, na malý prostor na přesilovce… Nebyl spokojen. Znovu jen on ví, kde byla chyba. Zda jen a jen na straně trenéra.

V Chomutově má přízeň kouče jistou. O místo se bát nemusí, protože tuzemskou scénu převyšovat bude. Jen se jeho příznivci musí rozloučit s tím, v co doufali. Že z něj jednou vyroste reprezentační lídr, skutečná hvězda světového formátu.

Nevěřte, že za rok po něm bude za oceánem nějaká velká sháňka. A těžko se věří, že on sám by si vybral nějakou těžší cestu než tu k dobrému výdělku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud