Jan Jaroch
2. července 2017 • 21:21

Šance na triumf: 31 procent. Češky jsou silné v hlavě, Wimbledon může být jejich

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle jednoho z matematických modelů, který spočítali analytici, existuje jednatřicetiprocentní šance, že letošní Wimbledon vyhraje česká tenistka. Patnáct procent dostaly shodně coby největší favoritky Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou, jedno procento pak shrábla třetí vzadu Lucie Šafářová. Český ženský tenis je před startem travnatého grandslamu v náramné kondici a je se na co těšit.



Dvoutýdenní dostihy za talířem udělovaným vítězce ale pravidelně přinášejí řadu dramatických zvratů, zvlášť při nevyzpytatelném vysokorychlostním tenise na trávě. Zde stačí špatná hodina, pár hloupých odskoků míče v nejméně vhodnou chvíli, do toho zaprší a cestou do šatny můžete jen sakrovat.

Přesto jsem letos velkým optimistou. Z obou českých es Kvitové Plíškovou totiž na úsvitu turnaje nesálá nervozita, nýbrž mentální síla a vnitřní klid.

Ve své hlavě má Petra Kvitová letošní Wimbledon nastavený vlastně banálně. Jde se hlavně zúčastnit a ráda se nechá překvapit, pokud to dotáhne daleko. Vyhrát grandslam hned při třetím turnaji po půlroční pauze zní možná absurdně, ale vzpomeňte na Kim Clijstersovou. Ta přesně to samé po mateřské pauze dokázala na US Open 2009. Velké šampionky nepotřebují dlouhý restart.

Svými travařskými schopnostmi se levoruká ranařka Kvitová vymyká (s výjimkou Venus Williamsové ) z pole ostatních aspirantek na letošní wimbledonský triumf, vždyť ke dvěma zdejším titulům může nabídnout ještě jedno semifinále a dvě čtvrtfinále. Může hrát s radostí, klidnou hlavou a o to bude nebezpečnější než v minulosti, kdy na ni tíha okamžiku doléhala někdy až moc.

Ač to zní paradoxně, ani Karolínou Plíškovou vlastně nemusí extrémně lomcovat nervy. Má totiž nahráno. Letos je tenistkou s nejlepšími výsledky na světě a žebříček to brzy zohlední. Tři tituly a 36 vítězných zápasů jsou výstavní bilancí. Ať ve Wimbledonu pochodí jakkoliv, tahle sezona je i tak její velký úspěch.

Už si potvrdila, že zlomila grandslamový komplex, musí se cítit o mnoho líp než před dvanácti měsíci na stejném místě, když se ve 2. kol rozsypala s řádově horší tenistkou Misaki Doiovou. Dnes už ví, že umí proplouvat grandslamovým pavoukem a v pětadvaceti letech si dá ještě mnoho šancí, jak kýžený titul shrábnout. Pokud z antukové Paříže vyždímala před pár týdny semifinále, je v jejích silách úplně všechno.

Těch jednatřicet procent, co analytici slibují, vypadá skutečně dobře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud