Jonáš Bartoš
4. května 2017 • 16:18

Stejná, nebo jiná Vrbova Plzeň? Trenéra čeká nápor dvou siláků z Prahy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Laso z Plzně hodně zvažoval, neskočil po něm hned při prvním nahození. Nakonec u Pavla Vrby převážil pragmatismus – prostředí zná, u fanoušků se stále těší velké oblibě a může dělat svou práci tak, jak je zvyklý. Oproti první štaci na západě Čech, kdy klub pomohl vyšvihnout mezi českou smetánku, ho ale čeká mnohem víc nástrah. Na Plzeň si brousí zuby ne jeden, ale dva pražští hladoví vlčáci. Slavia a Sparta s velkými ekonomickými možnostmi daných silnými majiteli, pro které není problém utrácet desítky milionů.



Plzeň se za dobu, co Pavel Vrba do klubu vstoupil poprvé v roce 2008, změnila do posledního šroubku. „Pan Šádek tady zůstal. Jinak je úplně jiné snad všechno,“ usmíval se Vrba při oznamování svého návratu.

Především klubové ambice jsou odlišné. Mužstvo před rokem 2008 často bojovalo o záchranu, nastupovalo na starém stadionu s atletickou dráhou a bojovalo před poloprázdnými tribunami. V následující éře vystřelilo úplně do jiných pater, Pavel Vrba hrál v přerodu na tuzemskou špičku zásadní roli. Když se před třemi a půl roky v Plzni loučil, klanělo se mu téměř celé město.

Plzeň se i po jeho odchodu v závěru roku 2013, kdy využil výstupní klauzuli a kývl na nabídku reprezentace, udržela mezi elitou. Dva tituly, evropské poháry. Také celkem čtyři trenéři (nepočítáme-li stávající duo Bečka, Horváth ), kteří dokázali udržet výkonnostní laťku stále nahoře, byť se nikomu z nich nepodařilo protlačit do Ligy mistrů, kde s týmem válčil Pavel Vrba.

Velký návrat do Viktorie! Pavel Vrba podepsal v Plzni smlouvu na tři roky
Video se připravuje ...

Elitní evropská soutěž přinášející ohromnou prestiž a stovky milionů korun je v Plzni největším lákadlem. Pro trenéra i všechny okolo, kteří vzpomínají na časy, kdy Limberský , Hubník , Kozáčik a spol. měřili síly s  Messim , Iniestou , Agüerem nebo Robbenem Ribérym .

Plzeň s ambicemi na Ligu mistrů ale není sama. Za prvního Vrbova působení se prala především se Spartou, teď do boje o nejvyšší příčky vstoupila Slavia. S ohromným potenciálem, hráčskou kvalitou a připravenou peněženkou na zaplacení dalších velkých posil.

Odolat tlaku z Prahy bude pro Vrbu v Plzni extrémně složité. Čínští majitelé v Edenu i Daniel Křetínský ve Spartě můžou ze svého utrácet ohromné částky, ani jeden klub není tolik závislý na příjmech z Evropy. Zato v Plzni je úspěch na evropské scéně jednou ze zásadních podmínek, aby se klub podařilo udržet na stávající úrovni.

Vrba ve spolupráci s vedením klubu bude muset v létě spustit i další pohyby v kádru, aby došlo k patřičnému oživení a zkvalitnění. Shánět hráče z jiných českých celků ale půjde mnohem složitěji, když před nimi zamávají čínské miliony. Stačí si vzpomenout na Jana Sýkoru, který už byl v zimě domluvený s Plzní, ale nakonec upřednostnil smlouvu v Edenu.  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud